Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspostaviti neposrednu komunikaciju

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata se nakon Bača predstavio i u Somboru, u srijedu 4. veljače u prostorijama Hrvatskog doma. Na ovom skupu su se okupili predstavnici kulturno-umjetničkih udruga, kao i predstavnici Crkve. Prije predstavljanja u Hrvatskom domu, ravnatelja Zavoda Tomislava Žigmanova, djelatnicu Katarinu Čeliković i predsjednika DSHV-a Podružnice Sombor Matu Matarića u svome je uredu primio predsjednik SO Sombor Nemanja Delić. Tomislav Žigmanov je predstavio program rada Zavoda, koji je osnovan u cilju očuvanja, razvoja i unapređenja kulture hrvatske zajednice na ovim prostorima. Nemanja Delić je izrazio zadovoljstvo zbog početka rada Zavoda, te je rekao kako će od Grada Sombora uvijek imati potporu, a gostima iz Subotice je ukratko predstavio somborske kulturne ustanove. Predsjednik somborske Podružnice DSHV-a Mata Matarić zahvalio se predsjedniku SO Sombor na tome što ih je primio na ovaj razgovor i pokazao suglasnost za djelovanje Hrvata na ovim prostorima. Po riječima Matarića, dosad se na neki način sve radilo ilegalno po kućama i neadekvatnim prostorima za rad, no, dolaskom nove vlasti, hrvatska zajednica je dobila bolje uvjete i primjerene prostorije. Uz zahvalnost na posvećenom vremenu, Katarina Čeliković je ukratko predstavila djelatnike Zavoda, koji se već dugo bave kulturom i nisu novi u ovoj oblasti.
Predstavljanje Zavoda je u Hrvatskom domu otvorila Cecilija Miler, koja je članica Upravnog odbora. Predstavila je ravnatelja Žigmanova i djelatnice Katarinu Čeliković i Ljiljanu Dulić. Skup je pozdravio predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič, koji je izrazio zadovoljstvo zbog ovog predstavljanja, jer je Zavod od velikog značaja za hrvatske udruge, kao i za realizaciju mnogih projekata ovih udruga.
»Jedan od naših prvih koraka je uspostavljanje neposredne komunikacije sa svim činiteljima u hrvatskom kulturnom sustavu koji postoji na teritoriju Vojvodine. Prvi stožerni stup su hrvatske institucije i organizacije, a drugi stup su kulturni, znanstveni i umjetnički stvaratelji s kojima ostvarujemo komunikaciju i dogovaramo određenu vrstu zajedničkih aktivnosti«, rekao je na predstavljanju Zavoda ravnatelj Tomislav Žigmanov. On je istaknuo da je ovaj Zavod prva profesionalna ustanova kulture vojvođanskih Hrvata, koja je osnovana odlukom dvaju tijela državne uprave – Skupštine AP Vojvodine i HNV-a. Oni su odredili svrhu, misiju, ustroj i područje rada i ciljeva. Predstavnicima kulturno-umjetničkih udruga okupljenim u Hrvatskom domu upućena je zamolba za prikupljanje svih mogućih materijala - od znački, bedževa i plakata, do video i audio snimaka, radi stvaranja što većeg i što kvalitetnijeg arhiva.
Na koncu predstavljanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavnici kulturnih udruga i predstavnici Crkve imali su prigodu postavljati pitanja, ali i davati prijedloge i sugestije.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika