Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obilježen Dan škole »Matija Gubec«

Suradnja osnovnih škola koje nose ime Matije Gupca postojala je još u vrijeme bivše Jugoslavije. Na inicijativu ravnatelja škola u Tavankutu i Gornjoj Stubici suradnja je obnovljena, te su se tako prošle godine stubički i tavankutski učenici imali prigodu upoznati i družiti u Gornjoj Stubici.  Prigoda za ponovno druženje bio je Dan škole u Tavankutu, koji je obilježen u petak, 6. veljače, kada su Stubičani uzvratnim posjetom razveselili svoje vršnjake. Ravnatelj OŠ »Matija Gubec« iz Gornje Stubice Željko Popović naglasio je vrijednost suradnje dviju škola upravo zbog djece, koja, kako kaže, kroz druženje najbolje uče o životu.
»Posebno nam je drago da smo s našim učenicima mogli doći ovdje i uživati u ovoj doista lijepoj zemlji. Moram reći, lijepo je čuti ikavski govor ovdje. Posebno mi je odavno draga Subotica, koja je biser kulture. Vrijedno je da se djeca druže, da mogu razmjenjivati svoja kulturna dobra. Djeca odlaze po kućama, druže se i tako ostanu duga prijateljstva. Mi živimo u malome mjestu, ali smo vrlo otvoreni za suradnju. Surađujemo sa školama u Francuskoj, Zagrebu, Lipovljanima, Splitu i Vojvodini i mislim da je to jako vrijedno, prije svega za djecu«.
Obilježavanju Dana škole pridružilo se i četrdesetero djece sa svojim nastavnicima iz Osnovne škole »Dalj« iz Dalja, s kojom Tavankućani također ostvaruju uspješnu suradnju. Kulturni program pripremili su mladi Stubičani, koji su sve nazočne zabavili kajkavskim pjesmama i kratkim prikazima tradicijskih dječjih igara iz Zagorja. Prema riječima ravnateljice tavankutske škole Stanislave Stantić-Prćić, uzajamni posjeti dviju škola uvijek su prigoda za pokazati svoje kulturno–povijesno naslijeđe.
»Stubičani su kao domaćini bili vrlo gostoljubivi i pokazali su nam dio povijesti, koja je za nas iznimno značajna, ne samo radi naše škole koja nosi ime Matije Gupca, već i stoga što je tamo bila čuvena seljačka buna, a taj dio povijesti naše selo treba znati. Kao domaćini željeli smo pokazati dio onoga što mi imamo. Ovoga puta priređena je jedna jako lijepa priredba, na kojoj su gosti prikazali svoje umijeće na kajkavštini, a mi smo kod njih izveli predstavu »Razlinkavi zec« na našoj bunjevačkoj ikavici«.
Među brojnim uzvanicima, svečanosti su bili nazočni: generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg, dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, predsjednik HNV–a Branko Horvat, član Gradskog vijeća Slobodan Čamprag, predstavnica HMI Marija Hećimović, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, kao i predsjednik HKPD-a »Matija Gubec« Ladislav Suknović.
Ovom su prigodom učenicima škole »Matija Gubec« iz Tavankuta uručene i nagrade za najbolje likovne i literarne radove, a priređena je i izložba slika od slame nastalih na proteklim sazivima kolonija slamarki.
Tijekom četverodnevnog posjeta Stubičani su upoznali znamenitosti Sombora i Subotice, a uz financijsku pomoć Grada održana je i Međunarodna kolonija malenih slamara, na kojoj su djeca imala prigodu kroz radionice upoznati se i s umjetnošću slame. Djeca su sa zanimanjem propratila brojne sadržaje koji su za njih bili pripremljeni, a doznali smo i što im se ponajviše svidjelo.
»Sve je bilo lijepo. Katedrala nam se svidjela, a bili smo i u Zoo-vrtu. Najviše su nam se svidjeli konji, čak smo ih i dekali. Da, došli bismo ovdje ponovno«.
Prema riječima ravnatelja dviju škola, s uspješnom suradnjom svakako se namjerava nastaviti. Susretima se planira pridružiti i istoimena škola iz Zagreba, a dobrodošle bit će i ostale škole koje nose Gupčevo ime. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika