Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktualne vijesti

Festival ljubavi i vina
 
Na Dan zaljubljenih, 14. veljače, po osmi put bit će održan Festival ljubavi i vina. Nastupit će vitezovi vina reda Arena Zabatkiensis, festivalski zbor i orkestar, subotički kantautori, operni pjevači i mladi izvođači pop glazbe. Gosti festivala ove će godine biti Đorđe Marjanović, Aki Rahimovski, Đorđe David i gosti iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Festivalska večer u Velikoj vijećnici Gradske kuće 14. veljače počinje u 19 sati i 30 minuta. Organizator festivala je Fondacija Fokus.
 
Prioritet je Koridor 10 
 
Proračun za Nacionalni investicijski plan za ovu godinu iznosi 20,5 milijardi dinara, a za izgradnju Koridora 10 bit će izdvojeno 6 milijardi dinara, odnosno 30 posto novca predviđenog za sve projekte. Za financiranje infrastrukture bit će potrošeno 10 milijuna eura, koliko je iznosila bankarska garancija koncesionara za autocestu Horgoš-Požega, za koju je Vlada Srbije dala nalog da se naplati, jer koncesionar nije ispunio ugovorene obveze.
Izgradnja zaobilaznice oko Subotice, poznatije kao Y krak, proglašena je prioritetnim projektom. Vlada Srbije je planirala u iduće četiri godine uložiti u cestovnu infrastrukturu oko četiri milijarde eura, od čega je za Koridor 10 predviđeno 1,7 milijardi eura, a za željezničke pruge jedna milijarda eura. Za osuvremenjivanje željeznice na Koridoru 10 kroz Srbiju bit će uloženo 220 milijuna eura. Modernizacija željeznice na Koridoru 10 kroz Srbiju bi trebala biti završena za sedam do osam godina. Za taj je posao potrebno ukupno 4,6 milijardi eura. U Ministarstvu za infrastrukturu ističu kako su sva navedena ulaganja neophodna da bi na pruzi kroz Srbiju vlakovi mogli ići brzinom od 160 kilometara na sat i da bi pruga cijelom dužinom imala dva kolosijeka.
 
Participacija 40 umjesto dosadašnjih 20 dinara
 
Participacija za zdravstvene usluge od prošle subote umjesto 20 iznosi 40 dinara. Toliko će građani plaćati bolnički pregled i dan, pregled kod izabranog liječnika, rendgenski pregled po uputi, holter, endoskopiju, EKG, laboratorijske usluge, dnevne rehabilitacije, kirurške zahvate izvan operacijske dvorane, kućno liječenje po danu, ali i sanitetski prijevoz koji nije hitan. Uvjet za oslobađanje od participacije i dalje imaju nezaposleni i oni s najnižim prosjekom zarade po članu kućanstva. Uz zahtjev matičnoj filijali Fonda za oslobađanje od participacije potrebna je ovjerena knjižica, izvod iz banke ili posljednji ček od mirovine, kao dokaz o ukupnim mjesečnim primanjima.
Dnevno 650 obroka socijalno 
ugroženim građanima
 
Gradski Crveni križ socijalno ugroženim građanima dnevno osigurava 650 obroka. Sredstvima Grada financira se 500 obroka, a preostalih 150 podmiruje se iz drugih izvora koje Crveni križ uspije prikupiti. Procjena je da u ovom trenutku nedostaje barem još 500 obroka za socijalno najugroženije građane. Broj obroka će sigurno biti povećan ukoliko Crveni križ dođe do novih donacija.
 
Raspored dežurstava Doma zdravlja
 
Zbog Dana državnosti Republike Srbije u ponedjeljak, 16. veljače, u Domu zdravlja u Subotici bit će organizirano dežurstvo na sljedeći način:
Služba za opću medicinu: Nijedna ambulanta u gradu i izvan grada neće raditi. Dežurstvo u trajanju od 24 sata (od 7-7 idućeg dana) bit će organizirano u Stanici hitne medicinske pomoći, kao i u zdravstvenim stanicama u Bajmoku i Čantaviru.
Služba za zdravstvenu zaštitu žena i djece: Dežurstvo će se obavljati u Dječjem dispanzeru, Đure Đakovića 14, od 7 – 20 sati. U razdoblju od 20 do 7 sati sljedećeg dana, dežurstvo je u SHMP.
Stomatološka služba: Za djecu i odrasle dežurstvo će se obavljati u zgradi Zubne poliklinike, Trg žrtava fašizma 16, u vremenu od 7 do 13 sati.
 
Riješeno ubojstvo dviju sestara
 
Subotička policija je razriješila teško ubojstvo sedamdesetogodišnje Olge Kerekeš i osamdesetrogodišnje Julke Petrović. Ubojstvo se dogodilo u noći između 22. i 23. rujna prošle godine. Slobode su lišena trojica Subotičana. Zbog osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo teško ubojstvo slobode su lišeni dvadesetšestogodišnji Osman S., četrdesetočetverogodišnji Bela D. i četrdesetogodišnji Milan P. svi iz Subotice. Uz kaznenu prijavu oni su sprovedeni istražnom sucu Okružnog suda u Subotici koji im je odredio pritvor do 30 dana. Subotička policija je ova teška ubojstva razriješila u suradnji s timom forenzičara i službenika kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Srbije. 
Dvije sestre Olga i Julka živjele su same u kući na adresi Pačirski put broj 39. One su bile napadnute u obiteljskoj kući i pokradene. Dvije sestre su napadnute nožem i izbodene. Olga je na licu mjesta podlegla ozljedama, dok je kolima hitne pomoći Julka, tog kobnog rujanskog dana oko 9 sati i 15 minuta dovezena na Hitan prijam bolnice, gdje joj je ukazana liječnička pomoć, a zbog teških ozljeda preminula je u subotičkoj bolnici 22. listopada prošle godine.
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika