Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upravljanje otpadom prioritet

Pokrajinsko tajništvo za zaštitu životnog okoliša i održivi razvoj financiralo je projekt »zelenih otoka« na sjeveru Bačke. Ovaj projekt živi više od godinu dana, a od prije nekoliko dana i stanovnici Mjesne zajednice Veliki Radanovac mogu razvrstavati papir i pet ambalažu. »Zeleni otoci« su, ustvari, kontejneri u kojima se posebno odvaja papir, staklo, pet ambalaža i drugi otpad. Stanovnici spomenutog dijela Subotice su s oduševljenjem prihvatili akciju i za samo jedan dan napunili već do pola kontejnere za odvajanje otpada.
»Moram priznati kako su mi susjedi oduševljeni akcijom. Sada umjesto da pokraj ceste vidimo plastične boce i drugu pet ambalažu, vjerujem da će se odlagati na pravo mjesto. Do sada su se papir i pet ambalaža odlagali s ostalim kućnim smećem, a sada imamo priliku razvrstati otpad i tako sačuvati prirodu«, objašnjava predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Veliki Radanovac Zoltan Kokai. 
Društvo s ograničenom odgovornošću »Regionalni deponij« do sada je postavilo 32 ovakva kontejnera u – Subotici, Kanjiži, Hajdukovu, Malom Iđošu, Senti i Bačkoj Topoli. U ovom poduzeću ističu kako su građani jako zainteresirani razvrstavati otpad u kućanstvima. Pokrajinsko tajništvo je ovu akciju financiralo s dva milijuna dinara, dok su lokalne samouprave izdvojile i po nekoliko stotina tisuća dinara. Pokrajinski tajnik za zaštitu životnog okoliša Slobodan Puzović kaže kako će i ove godine podržati projekt, s tim što će ga proširiti i na druge gradove i općine u Vojvodini. 
»Odvajanjem otpada smanjuje se količina otpada na deponiju, štedi se energija, smanjuju se troškovi gotovih proizvoda i daje doprinos očuvanju životnog okoliša. Važno je uspostaviti sustav upravljanja otpadom, jer će se na taj način riješiti i pitanje divljih deponija. Zbog toga je neophodno usvojiti nove zakone iz ovog područja«, objašnjava Puzović.
15 ZAKONA ZA UVOĐENJE REDA: Krajem veljače ili početkom ožujka narodni zastup-nici trebali bi usvojiti 15 zakona iz područja zaštite životnog okoliša. Novim zakonima bit će uređeno područje upravljanja otpadom, a bit će unesene i novine u postojećem Zakonu o zaštiti životnog okoliša. U Ministarstvu za zaštitu životnog okoliša kažu kako su svi prijedlozi zakona u skladu s direktivama Europske Unije. U setu od 15 zakona iz područja zaštite životnog okoliša trebalo bi usvojiti zakon o neionizirajućem zračenju, zakon o ionizirajućem zračenju i nuklearnoj sigurnosti, zatim zakon o kemikalijama i biocidima, zakon o ribarstvu, o zaštiti zraka i prirode, kao i niz podzakonskih akata, koji se trebaju uskladiti sa standardima Europske Unije. Zakon o upravljanju otpadom i ambalažom, te ambalažnom otpadu do sada se tri puta našao pred narodnim zastupnicima i uvijek bio skidan s dnevnog reda. U Ministarstvu životnog okoliša kažu kako sada to neće biti slučaj, jer se mora uvesti red u ovo područje.
»Uvjeren sam da nećemo kao država propustiti priliku donijeti set zakona vezanih za zaštitu životnog okoliša. Bez njih ne možemo ući u Europsku Uniju u predviđenom vremenu. Ove godine stavit ćemo naglasak na rješavanje pitanja otpada i reguliranje tog područja«, rekao je državni tajnik za zaštitu životnog okoliša Miladin Avramov.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika