Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otpremninom do posla

Ocijenivši kako je projekt ostvario dobre rezultate, odluku o produžetku su jednoglasno usvojili Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Austrijska agencija za razvoj (ADA), koji su osigurali sredstva, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i projektni tim Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Projekt nastavlja podupirati ponovno zapošljavanje radnika koji u razdoblju tranzicije  ostaju bez posla, između ostalog, subvencijama za samozapošljavanje i financijskom podrškom poslodavcima za zapošljavanje viška i radnika koji su ostali bez posla zbog stečaja poduzeća.
Do sada je uz potporu projekta »Otpremninom do posla« 1622 radnika došlo do novih radnih mjesta. Od ukupnog broja korisnika 1257 je ostvarilo subvenciju za pokretanje osobnog biznisa, dok je 365 zasnovalo radni odnos kod novoga poslodavca. Istovremeno, 146 poslodavaca iz privatnog sektora iskoristilo je financijsku podršku projekta za zapošljavanje viška radnika koji žive na granici siromaštva i radnika koji su ostali bez posla zbog stečaja poduzeća, navodi se u priopćenju koje je uputila Nacionalna služba za zapošljavanje. Tragom ove informacije zamolili smo Jasminu Knežević, PR-a subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje  i savjetnicu za planiranje karijere, za kraći razgovor na ovu temu.
»Tijekom prošle godine, točnije u prvih devet mjeseci, imali smo pozitivan trend zapošljavanja i smanjenja osoba koje se kod nas nalaze na evidenciji. Međutim, u studenom i prosincu  pet tvrtki s ukupno 347 osoba proglašenih tehnološkim viškom javilo se našoj službi za posredovanje i rješavanje ovoga problema. Zanimljivo je još spomenuti podatak kako smo tijekom gotovo cijele godine imali u prosjeku oko 100 zahtjeva mjesečno za primanje novčane naknade za nezaposlene osobe i osobe koje ostaju bez posla kao tehnološki višak, ali je u prosincu bilo 300 ovih zahtjeva pa sve do 400 zahtjeva tijekom prvoga mjeseca ove godine. Sve ovo izravno pridonosi potvrdi tvrdnje kako se utjecaj svjetske ekonomske krize već osjeti i kod nas«, navodi Jasmina Knežević.
POTICAJI: »Tijekom prošle godine naša je služba različitim programima i aktivnostima realizirala poticaje za pomoć kako nezaposlenim osobama tako i poslodavcima, pa je ukupno, obuhvaćajući sve naše programe, uspješno zaposleno 1883 osoba. Kroz našu službu prošlo je oko 15.000 nezaposlenih, koji su ovisno o njihovu statusu i uzrasnoj dobi koristili pojedine naše programe, te je oko 1000 poslodavaca bilo uključeno u raznovrsne programe i aktivnosti. Naglasak je bio, prije svega, na edukacijskim aktivnostima u cilju poboljšanja stupnja kompetencije nezaposlenih osoba, konkretno njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu rada. Glede suradnje s poslodavcima razvijani su određeni različiti programi mjera i pomoći za unaprjeđenje njihove kadrovske politike i organiziranje samog biznisa kojim se bave. Intencija za ovu godinu bit će ponajprije aktivnost na očuvanju postojećih radnih mjesta i neutraliziranje efekta svjetske krize na našim prostorima, u skladu s tim naša služba ima najveću ulogu kao najznačajniji subjekt zapošljavanja. O svim daljnjim koracima na tom planu mi ćemo nastojati blagovremeno informirati javnost.«
OTPREMNINOM DO POSLA: »Zahvaljujući sredstvima osiguranim ovim projektom na teritoriju subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, zaposlili smo ukupno 33 osobe, odnosno 23 osobe je zaposleno na programima samozapošljavanja (novčana stimulacija pokretanja vlastitog biznisa), a 10 osoba se zaposlilo nakon što su poslodavci dobili određeni novčani iznos za otvaranje novog radnog mjesta. U sljedećim mjesecima rješavat će se primjerice i situacija od prije navedenih pet tvrtki s ukupno 347 osoba koje su proglašene tehnološkim viškom, ali je ipak potrebno određeno vrijeme za ovaj kompleksan postupak i proceduru kojima se nastoji pomoći osobama koje su zbog određenih okolnosti otale bez stalnog zaposlenja.«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika