Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dru­gi krug

Pobjedom nad momčadi Švedske (28:27), u posljednjem petom susretu preliminarnog natjecanja u skupini C, rukometna reprezentacija Hrvatske zabilježila je apsolutni učinak od svih pet pobjeda i s maksimalna četiri boda, plasirala se u drugi krug natjecanja na SP u Tunisu.
    Glavna karakteristika prvog dijela natjecanja ogleda se u činjenici da je momčad izbornika Červara, prije svega, ostala nepobjediva na velikim natjecanjima i da je u nastavak Svjetskog prvenstva ušla s važnim startnim kapitalom, koji bi mogao biti prijesudan za osvajanje prvog ili drugog mjesta u skupini B, koju tvore po tri prvoplasirane momčadi iz skupina C i D, a samim tim i plasman u polufinalne oglede i borbu za odličja.
    Nažalost, niti ovog puta ozljede nisu preskočile hrvatsku selekciju i već poslije prvih susreta izbornik nije mogao računati na ozlijeđene Metličića i Loserta, te u pojedinim dijelovima igre i na nedovoljno oporavljenog Balića, zvanično najboljeg svjetskog igrača. Ali, kako to dolikuje velikoj momčadi svjetskog i olimpijskog šampiona, unatoč ozljedama standardnih članova prve postave, pobjednički niz su nastavili preostali njeni igrači uz afirmiranje na velikoj sceni nekoliko novih igrača koji su morali preuzeti teret majice koju nose. Jamačno najugodnije iznenađenje je odličan debi Denisa Buntića, koji se pokazao izvanrednim jokerom sposobnim da u odsudnim trenucima postigne pogodak, asistira ili pak iznudi sedmerac pred protivničkim vratima. U obrani se, pak, poslije ozlijeđivanja vratara Loserta, iskazao i mladi vratar Nikola Blažičko, koji je pokazao da je izvrsna alternacija Šoli i da se nastavlja tradicija odličnih čuvara hrvatske mreže.
     Glede ostalih reprezentativaca, svi odreda su pružili svoj maksimum u uvodnim borbama, također su svi s pričuvne klupe dobili priliku zabilježiti minute u igri protiv objektivno slabijih rivala iz donjeg doma svjetskog rukometa, ali i pokazati da se u budućnosti mora ozbiljno računati i na njih. Rezime pet uvodnih pobjeda bio bi da je Hrvatska pokazala da se zna vratiti u susret i kada gubi (protiv Španjolaca i Šveđana), ali i da suvereno zna privesti susret kraju i uz minimalnu prednost. 

Rezultati susreta u skupini C:
Hrvatska – Argentina 36:23
Hrvatska – Japan 34:25
Hrvatska – Australija 38:18
Hrvatska – Španjolska 33:31
Hrvatska – Švedska 28:27

Tablica skupine C:
Hrvatska 10, Španjolska 8, Švedska 6, Japan 4, Argentina 2, Australija 0

    U drugi krug su se iz kvalifikacijske skupine C plasirale momčadi Hrvatske, Španjolske i Švedske, dok su iz skupine D plasman izborile selekcije: Srbije i Crne Gore, Norveške i Njemačke. Iz prvog dijela natjecanja u novoformiranu skupinu B Hrvatska i SiCG nose po 4 boda (osvojena protiv plasiranih momčadi), Španjolska 2, Norveška i Njemačka po 1, dok se Švedska plasirala bez osvojenog boda.

DRUGI KRUG:
Skupina B
1. kolo, 31. siječnja
Hrvatska – Norveška 25:28
SiCG – Švedska 26:26

2. kolo, 1. veljače
Hrvatska – Njemačka 29:26
SiCG – Španjolska 28:28

3. kolo, 3. siječnja
Hrvatska – SiCG

    S obzirom da se posljednja utakmica drugog kruga igra u četvrtak, 3. veljače i to baš protiv reprezentacije Srbije i Crne Gore, a koju zbog tiskarskih rokova ne možemo uvrstiti u ovaj komentar, konačni poredak na tablici skupine B bit će poznat na dan izlaska ovog broja u petak 4. veljače.                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika