Arhiv tekstova Arhiv tekstova

The Verve – »This Is Music: The Singles 92 – 98« EMI, 2004.

Koncem prošle godine ljubitelje britanskog popa i kvalitetne gitarističke glazbe moglo je obradovati kompilacijsko izdanje singlova skupine The Verve. U svojem radu od 1992. do 1998. kada su se razišli, ova je kratkotrajna ali plodonosna, a danas kultna skupina, izdala tri odlična albuma.
    Ova kompilacija predstavlja njihovu »gorko-slatku« (bitter sweet) priču, baš na razini na kojoj je pjevač i tekstopisac Richard Aschroft u suradnji s gitaristom Nickom McCabeom, znao ispričati neku od glazbenih priča.
    Prvi singlovi koji su promovirali The Verve bili su »She’s a Superstar« and »Gravity Grave« iz 1993. u periodu izlaska njihove debitantske ploče »Storm In Heaven«. Tada je javnost prvi puta upoznata s obilježjem njihove treperave atmosfere ispunjene psihodeličnim pasažima u podlozi slobodnije ritmičke sekcije. Drugi singl s njihove druge ploče »The Northern Soul« iz 1995., naslovljen »History« donio je u svijet njihove glazbe novi model akustične i melankolične balade koji će kulminirati na trećem studijskom uradku »The Urban Hymns« u singlovima »Lucky Man«, »Sonnet« i »The Drugs Don’t Work«, prisutnim i na ovoj kompilaciji. Singlovi »Blue« i »This Is Music« služe kao podsjećanje na dane vladavine ekstatičnog frontmena Aschrofta binama festivalske Europe, njegovu karizmu i specifičan oslobađajući vokal. Nezaobilazna u koncipiranju ovakve zbirke bila je i pjesma »Bitter Sweet Symphony«, njihov najuspjeliji singl, iskorišten čak i kao glazbena podloga u reklami za Fordov tadašnji aktualan model automobila! Mjesto na kompilaciji su našli i balada »On Your Own«, repetitivni hipnotički blues »Blue«, te pjesma »All in the Mind«.
    Pokraj poznatih singlova objavljene su i dvije pjesme koje se nisu nikada našle na albumima, već samo kao b strane singlova – »Monte Carlo« te himnična »This Could Be My Moment«.
    »This Is Music« je posve logičan i odgovarajući naslov glazbenog putovanja kroz 12 klasika koje bismo slikovito mogli opisati, koristeći se pritom naslovima njihovih albuma – »sjevernjačka duša« koja se rađa iz »nebeske oluje« i postaje »urbana himna«.
 D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika