Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjerni tradiciji, sigurni u budućnost

U znaku 35 godina postojanja Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici je u punoj dvorani Centra održano Veliko prelo, manifestacija s tradicijom od 126 godina. I ovoga puta svečanost je počela pjesmom »Kolo igra, tamburica svira« koju je davne 1789. napisao Nikola Kujundžić, a za ovogodišnje goste Velikog prela izvela Antonija Piuković.
    Goste je pozdravio predsjednik »Bunjevačkog kola« Mirko Ostrogonac, a Prelo je otvorio predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera.
    Proglašene su i tri najbolje »preljske pisme« koje su i ove godine zainteresirani napisali namjenski za natječaj Velikog prela. Pobijedila je pjesma Lazara Franciškovića »Marin 2005«, drugu nagradu je osvojila Nedeljka Šarčević pjesmom »Preljsko veče«, a treće mjesto je zauzela pjesma »Ponosni na naše prelo« koju je napisao Stipan Bašić.
    Nije izostao ni izbor najljepše prelje. Natjecalo se 12 mladih djevojaka, a čast da ponese titulu »najlipče prelje« pripala je ove godine mladoj Jeleni Letić. Za prvu pratilju izabrana joj je Anica Čipak, a za drugu pratilju Marijana Prćić. Predsjednik Organizacijskog odbora Josip Horvat uručio je najljepšim djevojkama prigodne darove brojnih sponzora, te rađene papuče kao dar Organizacijskog odbora. Najuspješnije te večeri svoj su uspjeh zasladile s najdražima i dobivenim tortama, a za sve djevojke koje su se natjecale bili su osigurani ručnici. Folklorni odjel HKC »Bunjevačko kolo« predstavio se spletom bunjevačkih plesova, zatim plesova iz Baranje, a nastupio je i Pjevački zbor Centra.
    Nekima je večer bila uljepšana i osvojenim nagradama na bogatoj tomboli, no, ipak, najzaslužniji za dobro preljsko ozračje bili su orkestri »Ravnica« iz Subotice i »Tamburaši za dušu« iz Županje. Bogatim repertoarima rasplesali su goste, a one najizdržljivije zadržali do ranih jutarnjih sati. Prelo je bila zgoda i da nekoliko mladih izvođača, nagrađenih na Festivalu bunjevačkih pisama, podsjeti okupljene na stihove i zvuke njihovih autorskih djela.
    Osim već spomenutih, među uzvanicima Velikog prela 2005. bili su: zamjenik predsjednika Općine Petar Kuntić, načelnik Sjeverno-bačkog okruga Zoran Prćić, zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar, konzuli prvog i trećeg razreda u Generalnom konzulatu RH u Subotici Miroslav Kovačić i Mirela Lucić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović, predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, pokrajinski tajnik za sport i omladinu Modest Dulić, konzulica u Generalnom konzulatu Republike Mađarske Ilona Sípos, župan Vukovarsko-srijemske županije Nikola Šafer, župan Virovitičko-podravske županije Ivan Begović, stručna suradnica u Odjelu za manjine Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu Marija Hećimović, predsjednik Njemačkog narodnog saveza Rudolf Weiss, te predstavnici nekoliko hrvatskih kulturno-umjetničkih društava i svećenstva, na čelu s katedralnim župnikom mons. Stjepanom Beretićem.
    Po prvi puta je bio organiziran i izravni radio prijenos Velikog prela putem valova Radio Subotice. Oni koji nisu uspjeli osigurati mjesto na ovoj manifestaciji, mogu pogledati polusatnu emisiju posvećenu prelu na YU ECO televiziji, 4. veljače u 20 sati u novom TV tjedniku.                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika