Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ob­no­vlje­na pred­sta­va za dje­cu

Rajko Ljubič je svojim raznorodnim aktivnostima ostvario brojne kvalitetne rezultate u oblasti kulture, od kojih je jedna bila sudjelovanje u realizaciji prve predstave na novoštokavskoj ikavici u povijesti subotičkog Dječjeg kazališta »Ždribac zlatne grive«. Ova predstava je urađena prema istoimenoj narodnoj bajci koju je zabilježio Balint Vujkov, a igrana je na sceni Dječjeg kazališta 2003. godine.
    Kako bi se predstava obnovila, Rajko Ljubič se prihvatio rada s grupom djece u Osnovnoj školi »Matija Gubec« u Tavankutu. Probe su u tijeku, a premijera je predviđena za 8. veljače u gimnastičkoj dvorani tavankutske škole.
PROBE U TAVANKUTU: »Već duže vremena tražim priliku za obnavljanje predstave kako bi ‘Ždribac zlatne grive’ i dalje živio na sceni. Predstava se prestala igrati u Dječjem kazalištu, jer su se djeca razišla zbog školskih i studentskih obveza, a prošle godine se na moju inicijativu ponovno okupila skupina srednjoškolaca u Tavankutu sa željom da obnove predstavu, ali zbog njihovih školskih obveza nisu uspjeli odigrati predstavu. Njihovi poznanici, sestre i braća koji sada još pohađaju osnovnu školu, pratili su te prve probe u Tavankutu, kada su se i zainteresirali za predstavu, a evo, sada su okupljeni kao skupina i uvježbavaju ‘Ždripca’. Zahvaljujući izlasku u susret Osnovne škole ‘Matija Gubec’, direktora škole Kalmana Kuntića i uz pomoć nastavnice Ljubice Vuković, okupili smo desetero djece i ovih dana privodimo kraju postavljanje predstave. Djeca su bila oduševljena i s velikim entuzijazmom su prišla ovom projektu, tako da moj posao nije bio težak, jer su djeca s radošću probala i mislim kako će rezultat biti vrlo dobar«, kaže Rajko Ljubič ističući kako je njegov rad s djecom zapravo prenošenje predstave koju je postavio redatelj iz Zagreba Želimir Orešković na način kako je to redatelj uradio, uz neka skraćenja.
    »Tu se i može vidjeti veličina iskusnog redatelja Oreškovića, čija se koncepcija lako prenosi i na ovako malu skupinu djece koja su neiskusna za kazališne nastupe. Pred nama još predstoje četiri velike probe i svi s nestrpljenjem očekujemo premijeru u Tavankutu na Dan škole ‘Matija Gubec’ 8. veljače. Moja je pretpostavka kako bi ova grupa djece mogla i u budućnosti igrati slične predstave, naravno uz odgovarajuće uvjete, a to znači topao prostor i makar malo financijske podrške, koja sada nedostaje, jer za sve ovo što sada radimo na postavljanju ‘Ždripca’ nema nikakve materijalne naknade. To ipak ne pada teško, jer je velika radost vidjeti  djecu koja su talentirana i koja su radosna u igri na sceni«, kaže Rajko Ljubič i naglašava kako je spreman radom pomoći i u drugim školama i hrvatskim udrugama na postavljanju predstava.
JEZGRO BUDUĆE GLUMAČKE SKUPINE: Nastavnica Ljubica Vuković koja je s djecom radila na učenju teksta i izgovora, napominje kako je lijepo biti svjedokom inicijative kojom se okupila skupina djece, učenika osmih razreda osnovne škole, zbog vraćanja na scenu dječje predstave »Ždribac zlatne grive«.
    »Zanimljivo je bilo promatrati kako su se prilikom formiranja ove male glumačke skupine, djeca međusobno poticala. Razumljiva je bila početna nesigurnost pojedinaca, jer im je ova predstava prvi glumački pokušaj. No, sama činjenica da je većina od njih u članstvu Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta, u kojemu su već osjetili čari vanškolskoga angažiranja i rada u skupini, zasigurno je pridonijela da se uz veliku potporu Rajka Ljubiča, te uz moju pomoć, ideja o obnavljanju predstave realizira. Nekoliko tjedana intenzivnog rada urodilo je plodom. Lijepo bi bilo kada bi rad na ovoj predstavi potaknuo Maju Stantić, Emiliju Muranji, Dijanu Stipić, Sunčicu Kopunović, Dragana Gurinovića, Dejanu Gagić, Pericu Zarića, Kseniju Donoslavić i Marka Mihaljevića da ostanu jezgro jedne buduće glumačke skupine koja će nastaviti tradiciju postojanja amaterskih kazališnih skupina u Tavankutu«, kaže Ljubica Vuković.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika