Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Domaća zadaća

Prvom preljskom pjesmom »Kolo igra, tamburica svira« otpočelo je ovogodišnje Veliko prelo, koje je održano prošle subote u subotičkoj Dvorani sportova. Prema procjenama organizatora tradicionalna manifestacija bunjevačkih Hrvata u Subotici ove je godine uspjela okupiti preko 1300 gostiju. Veliko prelo je odavno postalo trajan znak prepoznavanja bačkih Hrvata. Prelo je svečanost na kojoj se gosti zabavljaju, a protkano je duhom iz kojega progovaraju stoljeća naših predaka. Gosti  prela mogli su osjetiti kako je lijepo kada su braća zajedno, kako to i govori stara mudrost. Vrijeme je poklada, osim prela održavaju se maškare, maskenbali i treba reći kako na ovim manifestacijama suština jest, i treba biti, u očuvanju onoga što čini vezu s narodnim korijenima, dakle ne samo puko veselje. 
Naše smo običaje očuvali i razvijali i pokraj nedaća u »olovnim godinama«, u vremenima kada su vjera i tradicija grubo potiskivane od strane režima. Toga više nema, ali drugačijih nedaća ne manjka niti sada – jedna od njih je financijska kriza. Ništa novo za nas još od devedesetih godina. U stanju financijskih nedaća, evo, napunili smo i jedno punoljetstvo, a za kapitalizam se ne trebamo brinuti. Stara praksa se ponavlja, u pitanju je samo još jedna recesija, poslije koje će uslijediti rast. Svaka recesija se završava oporavkom i rastom – tako je to u svijetu kapitalizma, a što se nas tiče, ako i kada budemo osjetili blagodati oporavka, bit ćemo samo još za nekoliko godina stariji. U kapitalizmu američkog tipa malo je što idilično, mjesta zauzimaju jači i efikasniji, prilike se koriste. No, nije to samo tako u kapitalizmu, kad je bilo prilike i drug Tito se uselio u Bijeli dvor.
U sljedećih šest tjedana u Beogradu će boraviti misije koje će provjeravati primjenu »karte puta«, koja je Srbiji predana u travnju prošle godine. Dakle, europske misije počet će procjenu napretka koji je Srbija ostvarila prema eventualnom ukidanju viza. Posao ovih misija bit će usmjeren na pitanja koja se tiču pravosuđa, borbe protiv korupcije, pranja novca i zaštite podataka. Dužnosnici Europske komisije kažu kako srpska vlada, otkako je usvojen dokument »karta puta«, radi svoju domaću zadaću. Nadamo se dobroj ocjeni.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika