Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvo pokladno jahanje

ČEPIN – U nedjeljno jutro, 23. siječnja, čepinskim su ulicama projahali Slavonci u okviru tradicionalne manifestacije »Pokladno jahanje«, na kojoj sudjeluju slavonsko-baranjske konjogojske udruge. Ispred Hrvatskog doma konjanike i brojne posjetitelje pozdravio je gradonačelnik Čepina dr. Dražen Arnold, zaželio im sreću u svakodnevnom radu i ovom zahtjevnom i skupom sportu, te istaknuo da je pokladno jahanje jedna među inim manifestacijama kojom žitelji Čepina njeguju i čuvaju stare običaje. Tu su i »Čepinsko čijalo«, običaji vezani za zimska sijela i čiljanje perja, »Čepinski suncokreti«, manifestacija njegovanja izvornoga folklora, »Čepinsko biserje«, također vezano za konjogojske udruge i za natjecanje u vožnji dvoprega, tekličkom jahanju i preponskom jahanju, i još neke, kojim je Općina Čepin zaslužila pozornost šire kulturne javnosti.
    Ovo je prvo pokladno jahanje u ovoj godini, a mi smo startali prvi jer je kalendar zgusnut, kaže Anita Lukavec, tajnica konjogojske udruge u Čepinu. Sudjelovalo je četrdesetak jahača iz pet udruga i to: iz Udruge ratara i stočara Sikirevci, Konjogojske udruge Đakovština, Konjogojske udruge »Baranja« iz Draža, udruge »Slavonija« iz Slavonskog Broda, zatim iz Semeljaca i Dalja, koji još nemaju konjogojske udruge ali su na dobrom putu. Kalendar jahanja je vrlo zgusnut i već za vikend idemo u Vinkovce (subota), u nedjelju smo u Semeljcima i Županji, prvog dana veljače smo u Komletincima, drugoga u Štitaru, trećega u Donjem Novom Selu, petoga u Gundincima i Dražu, šestoga u Lovasu i Kruševici, jahanje i Županja, konjske zaprege, sedmoga smo u Babinoj Gredi a pokladno jahanje uvijek završavamo u Otoku, na vrtićevu sridu. Moj muž Miroslav i ja sudjelujemo uglavnom na svim pobrojanim manifestacijama. Samo da još napomenem na ovome smo jahanju imali najmlađu sudionicu, Tenu Mak s 12 godina i jahača, Samira Avdića s 14 godina, dok je najsta-riji sudionik bio Franjo Žovin iz Beketinaca s 72 godine i Mirko Radić iz Vladislavaca s 67 godina.
DOMAĆINI DRŽAVNOG NATJECANJA: Od novina u čepinskoj Udrugi je i to da su nedavno imali izvanrednu skupštinu i novi je predsjednik Fred Marguš a dopredsjednik je Miroslav Lukavec, zatim da ima dosta novih članova, uglavnom mladih ljudi te da ima i novih konja, uglavnom lipicanaca.
    Naša je udruga imala 65 grla, ali zadnjih godina imamo trend prodaje toplokrvnjaka i nabavke lipicanaca. Sada imamo manje konja nego prošle godine, ali imamo više lipicanaca. Imamo i dva licencirana pastuha lipicanske pasmine, to je naš Vihor ili Konversano Toplica i Konversano Santa, od 6,5 i od 7 godina, kaže Anita. Novina je i to da smo od Općine dobili u zakup 5,6 hektara zemljišta gdje smo već posijali travnu smjesu i tu namjeravao napraviti hipodrom i sajmište. Bit će tu i škola jahanja, Centar za terapijsko jahanje, teren za vježbanje i vožnju dvoprega. Želja i planova je puno a sredstava malo, no uradit ćemo koliko budemo mogli.
    Pred čepinskom konjogojskom udrugom novi su izazovi. Kad snijeg ode i kad pro-ljeće dozvoli, radit će se na novim terenima za jahanje i vježbanje, jer imaju ambicija stići i do europskog pa i svjetskoga kupa a ono najvažnije čeka ih već na jesen, polovicom listopada kada je sljedeća njihova manifestacija »Čepinsko biserje« i kada treba pripremiti i konje i jahače, ali i zaprege, jer domaćini su državnog natjecanja u vožnji zaprega.


 Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika