Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U svijetlu arheoločkih istraživanja

BAČKI MONOŠTOR – Povodom prošlogodišnjih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Bortanj u Bačkom Monoštoru u petak 28. siječnja u Centru građanskih aktivnosti gosti iz Gradskog muzeja u Somboru predstavili su Monoštorcima Gradski muzej, stalnu postavku muzeja, ali i povijesne činjenice i predmete u vezi Bačkog Monoštora.
    Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja u Somboru je prisutnima predstavio povijest, djelatnosti i postavke muzeja, a Viktorija Lakatoš, vodič, je nazočne, uz pomoć fotografija, pro-vela muzejom i pozvala sve zainteresirane da posjete Muzej, kako bi se direktno susreli sa sačuvanim povijesnim blagom.
    Govoreći o povijesti ovog područja istaknuto je da je prva iskopavanja u Bačkom Monoštoru još davne 1904. godine vršio Kalman Gubica ispred Istorijskog društva Bač-bodroške županije, i da su od tada do danas mnoge aktivnosti bile sprovođene na ovoj teritoriji, tako da se u Gradskom muzeju danas nalazi mnogo predmeta vezanih za Bački Monoštor.
    Rezultate nedavnih istraživanju sakralnog objekta u listopadu i studenom 2004. iznio je voditelj istraživanja na lokalitetu Bartan (ili Bortanj kako u Monoštoru nazivaju ovaj lokalitet) Dragan Radojević – kustos arheolog, ali je podsjetio i na druge lokalitete u Monoštoru koji imaju povijesnu vrijednost, kao što su Paljenik, Staro selo, Siga i drugi, koji se vezuju za periode od 5000 godina pre nove ere do 15 stoljeća nove ere. Prošle jeseni je na području Bortanja konstantovano postojanje sakralnog objekta sa nekropolom, kao i naselja koje se prostire uz ivicu šume Šušnjar. Otkrivena je jednobrodna kapela sa polukružnom apsidom, koja se za sada nalazi u stanju konstantiranosti, dok utvrđivanje detalja tek predstoji. Ipak se na osnovu sličnosti sa nekim drugim objektima na teritoriji Vojvodine po svojoj osnovi crkva uklapa u period 11. i 12 stoljeća. Utvrđenje, naselje, crkva i nekropola će po svoj prilici zahtijevati višegodišnje istraživanje.
    Miša Stepanović je na kraju govorio o toponimima nekadašnjeg naselja Bortanj i iznio pretpostavku da se iz sličnosti s pominja-nim nazivima može pretpostaviti da se podrijetlo naziva Bortanj nalazi u ličnom imenu Borkan, veoma čestom za taj period.
    Skupu su između ostalih prisustvovali i predsjednik općine Sombor dr. Jovan Slavković, velečasni Robert Kozma i predstavnici Mjesne zajednice u Bačkom Monoštoru. Inicijator ove kulturne i historijske prezentacije bio je monoštorski kulturni djelatnik Vladimir Kamčević.        

               
 Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika