Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osigurati dodatne pogodnosti za slobodne zone

Sredinom siječnja pokrajinski tajnik za gospodarstvo Jovan Vujičić je u Izvršnom vijeću AP Vojvodine održao radni sastanak s direktorima slobodnih zona u Pokrajini, vezan za aktivnosti i unapređenje rada ovog dijela gospodarstva, na kojemu je zaključeno kako je potrebno osigurati pogodnosti za izgradnju objekata unutar slobodnih zona, koje posluju na teritoriju vojvođanskih općina.
    To se odnosi prije svega na oslobađanje od taksi ili snižavanje cijena za uređenje i korištenje gradskog građevinskog zemljišta, taksi i troškova općinske uprave, kao što su komunalne takse, građevinske dozvole, odobrenje za izgradnju, plaćanje priključaka na lokalnu infrastrukturu i druge olakšice.
NOVA ERA POSLOVANJA: Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka direktorica slobodne zone Novog Sada Zlatica Beljin rekla je kako su oslobađanjem od poreza na dodanu vrijednost slobodne zone ušle u novu eru poslovanja i da sada, na proljeće, predstoji usvajanje Zakona o slobodnim zonama. U njemu će se naći brojne olakšice za korisnike slobodnih zona, jer je neophodan uvjet njihovog rada da 30 posto godišnje proizvedene robe bude izvezeno.
    Oslobađanjem od PDV-a u visini od 18 posto učinjen je prvi korak da se strani kapital privuče u zone. Osim ovog pozitivnog efekta stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, povećanje izvoza, transfer novih tehnologija, bolje iskorištavanje domaćih gospodarskih resursa, tako da se mogu očekivati značajni financijski efekti za državu, gospodarstvo i stanovništvo.
    Direktor, pak, Fonda za privlačenje stranih investicija Žarko Maletin je naglasio kako aktivnijim odnosom države i lokalne samouprave prema zonama, korekcijom zakonskih rješenja, one mogu postati jedan od pokretača gospodarskog razvoja, naročito privlačenjem stranih investicija.
    U Vojvodini je osnovano šest zona od koji četiri rade – slobodne zone u Novom Sadu, Kovinu, Srijemskoj Mitrovici i Subotici, a dvije koje trenutno nisu funkciji su slobodne zone u Somboru i Senti, gdje problemi od financijskih i imovinskih do pravnih sprečavaju funkcioniranje ovih zona.
PROŠIRENJE AKTIVNOSTI: »Procjena i Izvršnog vijeća i Pokrajinskog tajništva za gospodarstvo jest kako treba učiniti određeni napor u sljedećem periodu na afirmiranju naših slobodnih zona, jer one stvaraju dobre uvjete i mogućnosti za investicije prije svega strane«, kazao je pokrajinski tajnik za gospodarstvo Jovan Vujičić za »Hrvatsku riječ«. »Slobodne zone trebaju ići na uspostavljanje proizvodnih kapaciteta, kako ne bi bile samo skladišne zone kao što je u većini slučajeva trenutačno. Ovdje postoje i bitne promjene pogotovo kod slobodne zone u Subotici i Novom Sadu, koje upravo idu na proširenje svojih aktivnosti u pravcu osnivanja proizvodnih kapaciteta i tu se sada već i javljaju zainteresirani strani investitori koji misle da to njima može biti mjesto za dobru investiciju«, kaže Vujičić.
    Vujičić dodaje kako treba imati u vidu i činjenicu da se u Republici Mađarskoj u idućih četiri do šest godina očekuje rješavanje pitanja njihovih slobodnih zona koje će najvjerojatnije u najvećem broju biti zatvorene zbog pristupanja Europskoj uniji. »U tome vidimo našu dodatnu šansu pošto smo mi najbliži i ako stvorimo dobre uvjete za očekivati je da dobar dio investitora koji su bili u slobodnim zonama u Mađarskoj prijeđu u naše slobodne zone. Te će dodatne investicije nesumnjivo omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje standarda što je i glavni zadatak u svemu ovome«, kaže Vujičić.          

J.D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika