Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zvonko Bogdan Novom Sadu za rođendan

U povodu Dana grada Novog Sada, u nedjelju 1. veljače na glavnom gradskom trgu, Trgu slobode održan je koncert Zvonka Bogdana u pratnji dijela tamburaškog orkestra Radio Televizije Vojvodine. Na ovaj dan, 1748. godine carica Austro-Ugarske Monarhije Marija Terezija proglasila je Novi Sad slobodnim kraljevskim gradom.
»Na današnji dan, Novi Sad je postao slobodnim kraljevskim gradom. Grad je nastao i razvijao se, kao što i danas postoji i napreduje, kao izrazito višenacionalna zajednica. Svaka nacionalna skupina koja je ovdje živjela i živi dala mu je važno obilježje i trajno je pridonijela općem napretku i jedinstvu, kao što je napredovala u svojim specifičnostima. Novi Sad je tako ušao u povijest mnogih naroda«, riječi su kojima se gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić obratio svojim sugrađanima. Koncertu je prethodio igrokaz koji su izveli glumci Srpskog narodnog kazališta, slikovito prikazujući dolazak pregovarača iz Beča na karucama s upregnutim lipicanerima. Zvonko Bogdan nastup je započeo pjesmom koju, kako kaže, nije izvodio već 20 godina, a posvećena je ovom gradu. Pjesmu »Moj mali Novi Sade« zajedno sa Zvonkom pjevalo je nekoliko tisuća okupljenih. Uz svoj dobro poznati repertoar vojvođanskih i starogradskih pjesama, ova legenda tamburaške glazbe zagrijala je publiku pjevajući mađarske, slovačke, makedonske i druge melodije. Sam Bogdan prethodnih je godina proglašen počasnim građaninom Novog Sada kada je Novosađane počastio višesatnim koncertom.
Ovim povodom organizirano je i svečano primanje u Gradskoj kući na kojem su se okupili gradonačelnici, predstavnici gradova pobratima i počasni građani Novog Sada. Nakon toga u Srpskom narodnom kazalištu priređena je svečana akademija na kojoj je nastupio Vojvođanski mješoviti zbor i Subotički tamburaški orkestar pod vodstvom Stipana Jaramazovića. Za ovu godinu, Februarska nagrada pripala je novinaru i publicistu Dimitriju Boarovu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika