Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dopisnici-vijesti

Uspješne projekcije
 
Nakon uspješnih projekcija novijeg hrvatskog filma u Somboru i Sonti, projekcije su u četvrtak 29. siječnja započele u Bačkom Bregu, a u utorak 3. veljače i u Bačkom Monoštoru. Večeri novijeg hrvatskog filma u Bačkom je Bregu otvorio predsjednik tamošnje podružnice DSHV-a Adam Tubić, koji je ukratko predstavio ovaj projekt koji organizira Forum žena DSHV-a s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Subotici. Mlađa publika je u 17 sati mogla pogledati film Branka Ištvančića »Duh u močvari«, a od 19 sati prikazan je film »Što je muškarac bez brkova«. O ovom projektu  prije prikazivanja drugog filma govorila je generalna konzulica Ljerka Alajbeg, koja je ove filmove svima toplo preporučila. Pokraj generalne konzulice, otvorenju ove manifestacije u Bačkom Bregu prisustvovali su i predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić, predsjednik SO Sombor Nemanja Delić, predsjednica somborske podružnice Foruma žena DSHV-a Vesna Čuvardić, dopredsjednica Anica Miler i članica Foruma žena DSHV-a Stana Matarić.
Z. Gorjanac
 
Objavljena Gupčeva lipa
 
Poslije 10 godina ponovno je objavljena »Gupčeva lipa«, godišnjak Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta. Godišnjak bilježi sve važnije aktivnosti Društva tijekom 2008. godine, kao i gostovanja u zemlji i inozemstvu. Urednica Lipe Marija Matković ističe kako je namjera Društva u sljedećim godinama redovito obljavljivati godišnjake i time sačuvati od zaborava sve ono što se u Društvu događalo. »Gupčeva lipa« objavljena je u nakladi od 1000 primjeraka a bit će predstavljena u Tavankutu u prostorijama OŠ »Matija Gubec« u subotu, 7. veljače, u 18.30 sati.
M. K.
 
Održani  izbori  za  Savjet  Druge  mjesne  zajednice  u  Rumi
 
Izvanredni i prevremeni izbori za Savjet Druge mjesne zajednice u Rumi održani su u nedjelju 1. veljače 2009. godine. Prema statutu Druge mjesne zajednice Savjet broji 11 članova a na nedjeljne izbore prijavilo se 49 kandidata. Svih jedanaest kandidata koji su izabrani bili su s liste koju je podržala Demokratska stranka, a podršku pojedinim kandidatima pružili su i SPS, SNS i LSV. Od svih kandidata najviše glasova osvojio je Ilija Majstorović-Laza 166 glasa a potom su slijedili Nikola Jurca sa 164 glasa, Damir Kolarić sa 154, Radinka Benčić sa 153, Slobodanka Šijački sa 151, Miroslav Ninković sa 133, Radoslav Varićak sa 126, Anka Kobaš sa 114, Branko Milanović sa 105, Radoslav Nikolić s 99 i Slobodan Mladenović s 95 glasova. Zakonski rok za konstituiranje novog saziva Savjeta je 10 dana do kada bi trebali biti verificirani mandati novoizabranih članova Savjeta i izabrani novi predsjednik Savjeta i njegov zamjenik.
N. Jurca
 
Turnir u malom nogometu 
u Petrovaradinu
 
Zimski turnir u malom nogometu, u organizaciji HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina, održan je u nedjelju 1. veljače. Osim domaćina na ovom su turniru sudjelovale i nogometne momčadi još triju hrvatskih društava i to: »Stjepan Radić« iz Slankamena, »Tomislav« iz Golubinaca i »Matija Gubec« iz Rume.  Prva tekma je bila između domaćina »Jelačića« i HKPD »Tomislav« iz Golubinaca. Domaćini su bili bolji. Nakon ove tekme snage su odmjerili Rumljani i Slankamenci. U ovom duelu pobjedu je odnijela momčad iz Rume. Mora se istaknuti kako su sve ekipe imale svoje navijače koji su ih zdušno bodrili. Nakon proigravanja, na koncu je poredak bio takav da su prvi bili predstavnici HKPD »Matija Gubec« iz Rume, drugi su bili domaćini iz »Jelačića«, treći »Stjepan Radić« iz Slankamena i četvrti »Tomislav« iz Golubinaca. Svakako treba istaknuti kako je rezultat bio u drugom planu, a najbitnije je bilo međusobno druženje svih sudionika i gostiju, koje je nastavljeno uz tamburašku glazbu i odličan paprikaš u dvorani DVD u Petrovaradinu. Kako je tada bila i finalna večer na Svjetskom rukometnom prvenstvu u kojem su nastupile reprezentacije Hrvatske i Francuske, domaćini su organizirali i video prijenos, te su svi gledali finalnu utakmicu. Nakon toga druženje se nastavilo na gradskom trgu u Novom Sadu gdje je povodom Dana grada nastupio Zvonko Bogdan.
I. Kušeta
 
Marin bal u Lemešu
 
Tradicionalni bal »Marin bal« koji organizira HBKUD »Lemeš« iz Svetozara Miletića održat će se u subotu 7. veljače u Domu kulture. Nazočne će zabavljati tamburaški orkestar »Zlatni zvuci« iz Sombora. Osim dobre tamburaške glazbe, bogate večere i tombole, gosti će moći uživati i u progodnom kulturno-umjetničkom programu kojeg će prirediti domaća udruga. Početak je u 19.30 sati, a cijena ulaznice je 900 dinara.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika