Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počela preregistracija gazdinstava

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, u želji da pomogne svojim simpatizerima i poljoprivrednicima, organizirao je tribinu s temom »Obnova registracije gazdinstva« u utorak, 3. veljače, u prostorijama stranke. Gost tribine je bio Antun Vuković, direktor Uprave za trezor – filijale Subotica, koji je nazočnima približio i razjasnio nedoumice glede preregistracije gazdinstva. 
Iako je preregistracija počela, uredbe o tome tko ima pravo na subvencije još uvijek nisu poznate. Poljoprivrednici su u neizvjesnosti i savjetuje im se da ne žure s preregistracijom, te da se dobro informiraju o svojim pravima i mogućnostima, jer je činjenica da ih čeka teška godina. 
 Obnova registracije registara poljoprivrednih gazdinstava je obveza koju svako registrirano poljoprivredno gazdinstvo mora obaviti tijekom godine. Obnova traje od 1. siječnja do 31. ožujka i svako gazdinstvo koje ne izvrši obnovu neće moći ostvariti nikakve beneficije. Po riječima Antuna Vukovića, zaključno s petkom prošloga tjedna, kompletna dokumentacija je poštom proslijeđena poljoprivrednicima na kućne adrese i to na 8100 gazdinstava na teritoriju grada Subotice i prigradskih naselja. »Prema naznakama koje dobivamo iz Ministarstva poljoprivrede do kraja veljače bi se trebale donijeti sve uredbe, koje će se odnositi na regrese za ovu godinu. Sama obnova i popunjavanje dokumenata nisu komplicirani, jer su u dokumentima, koji su ljudima stigli na kućne adrese, navedeni i svi podatci koji su vezani za prošlu godinu. Potrebno je izmijeniti jedino podatke koji su vezani za sijanje određenih kultura«, rekao je Vuković. Ove godine poljoprivrednici neće morati stajati u redu, nego će popunjena dokumenta moći donijeti osobno, poslati poštom ili odnijeti u Mjesnu zajednicu, odakle će biti proslijeđeni Upravi za trezor. 
Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je najavio kako će se ovakve tribine tijekom ovoga mjeseca održati i u Sonti i Somboru. Tribina je bila edukativnog karaktera, a poljoprivrednici se uvijek mogu obratiti u ured DSHV-a, ukoliko im je potrebna pomoć. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika