Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odgovorno izvještavanje o različitostima

U okviru programa »Europski gradovi interkulturalnosti«  i njegova projekta »Europske i naše teme« na Otvorenom sveučilištu je održan seminar za novinare. Ciljevi seminara bili su upoznavanje osnovnih principa i europskog konteksta interkulturalnosti, principa odgovornog izvještavanja o društvenim i kulturološkim različitostima, te uspostavljanje linka sa zajedničkim programom Vijeća Europe i EU »Interkulturalni gradovi« s fokusom na medijskoj komponenti programa. 
Predavačica je bila izvršna direktorica Media Diversity Instituta iz Londona Milica Pešić. Inače, ovaj Institut je organizirao novinarsku radionicu kao partner Vijeća Europe u realizaciji cjelokupnog programa. Drugog dana na seminaru su sudjelovale i pomoćnica gradonačelnika Ljubica Kiselički i članica Gradskog vijeća zadužena za kulturu i informiranje Ildikó Lovas.  
Podsjetimo, Subotica je prošle godine uključena u zajednički program Vijeća Europe i Europske Unije pod nazivom »Europski gradovi interkulturalnosti«. Novoformirana mreža gradova, koju čini 14 gra dova Europe, ostvaruje suradnju i razmjenu dobre prakse u područjima lokalne uprave u multietničkim zajednicama, afirmacije kulturnog naslijeđa, javnog informiranja i obrazovanja. Program suradnje i partnerstava gradova zamišljen je kao kontinuirana aktivnost uz mogućnost razvijanja zajedničkih projekata za financiranje kod fondova EU. U cilju afirmacije ovog programa u našoj sredini, Centar lokalne demokracije u suradnji s lokalnom samoupravom i uz podršku Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine organizirat će tijekom ove godine niz aktivnosti namijenjenih predstavnicima lokalnih medija. Cilj je aktivnije uključivanje medija u realizaciju međunarodne suradnje novoformirane mreže europskih gradova. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika