Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokadijo, dok ti ime traje

Kako se bliže poklade sve je više šokačkih manifestacija diljem Šokadije, pa je Šokačka grana u Osijeku jedva uskladila termine, no prelijepa dvorana ZOO-hotela na lijevoj obali Drave bila je mala primiti sve one koji su željni ovakvih zabava. Istoga je dana bila tradicijsko okupljanje Bisera Slavonije u STUC-u pod nazivom »Dođi lane na divane«, zatim pokladno jahanje u Čepinu, ali i velika prela u Subotici i Baji, a da i ne nabrajam događanja u daljoj okolici. Šokci i Šokice počeli su dolaziti još od 18 sati, u rubinama i ruhu, a morate znati da Šokačka grana okuplja Šokce sve od brodsko-posavskog kraja do Duboševice i Draža, tako se na jedno mjesto slilo sve  to šarenilo boja i ukrasa, veza i zlatoveza, šlinge, čipke i dukata, pa je sve prštalo od ljepote, mladosti i bogatstva šokačke baštine.
POZDRAV DOMAĆINA: »Sve vas lijepo pozdravljam u svoje osobno, ali i u ime Šokačke grane kojoj sam predsjednica«, pozdravila je Vera Erl osječke Šokce i brojne goste, te najavila izvođače: TS Šokačku dušu, TS Panoniju i Veru Svobodu, počasnu članicu Šokačke grane, kao i osječku glazbenu legendu Julija Njikoša. 
Dugotrajan pljesak bio je znak odobravanja i poštovanja uglednih gostiju, a Vera Erl je još dodala kako su četiri godine iza Šokačke grane, koja je svojom aktivnošću zavrijedila mjesto u gradu i okolici koje joj i pripada i skrenula na sebe pozornost ne samo osječke javnosti već cijele Slavonije, Baranje i Srijema, pa i susjedne Bačke.
Trpeza je bila bogata a vino je teklo potocima, no vlč. Ivica Jurić, župnik župe Preslavnog Imena Marijinog i osječkom Donjem gradu, najprije je pozvao Šokce da se molitvom zahvalimo Bogu, a potom je i blagoslovio jelo koje je te večeri blagovano.
GOSTI IZ VOJVODINE: Iz našega je susjedstva bilo puno gostiju a Marija je Šeremešić iz Sombora je priznala: »Uspostava prijateljstva sa Šokačkom granom, nas je u Somboru ponukala da osnujemo udrugu Urbani Šokci, koja evo već bilježi zapažene rezultate. Volimo doći u Osijek i tu smo već od prvoga dana, pa je ovo  peti, šesti ili ne znam već ni koji susret. Ove ćemo godine skupa sa Šokačkom granom organizirati međunarodni okrugli stol, dijelom u Osijeku a dijelom u Somboru. Mi, Šokci, nismo samo za pjesmu i igru, imamo i drugih kvaliteta i želimo ih pokazati ‚cilom svitu‘«.
Predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte Zvonko Tadijan, također je čest gost u Osijeku i voli reći kako je suradnja sa Šokačkom granom već prerasla u tradiciju susretanja Šokaca s ove i one strane Dunava. Zahvalio je Veri Erl na odličnom vođenju Šokačke grane i promidžbi šokaštva što je uvelike pomoglo Šokcima preko Dunava da se u matičnoj domovini ne osjećaju kao gosti.
Složila se s njim i Stanka Čoban, ispred HKUPD »Mostonga« iz Bača. Zabavi je nazočio i Marin Turkalj iz Bačkog Monoštora, koji je doveo najmlađu skupinu i prvi su put na jednoj manifestaciji Šokačke grane i, naravno, oduševljeni su. I oni se hvale suradnjom sa Šokačkom granom ali priznaju kako su zatečeni ljepotom običaja i raznolikošću šokačkoga ruha, pa i ozračjem u ovom velebnom hotelu. Na upit što rade Šokci s one strane Dunava, uglas odgovaraju kako se spremaju za poklade, trenutačno su prela i zabave na sve strane, ali rade i puno »lipoga«. A nisu samo bački Šokci bili gosti Šokačke grane, tu su već tradicionalno i Vinkovački šokački rodovi, kao i njihov predsjednik Zvonimir Liščić. 
I smjenjivao se red priče pa red lijepe pjesme, one prave, šokačke. I dok u svitanje napuštamo ZOO-hotel u Osijeku s podija još odjekuju zvuci pisme šokačke, pa imaš dojam kako Drava zapljuskuje obale u tom šokačkom ritmu i hita dalje k Dunavu a ranojutarnji ritam remeti poznati šokački bećarac »Alaj Šokci lumpuju na Dravi, pa se Drava u valove dala!«
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika