Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo raseljenih

Glavni grad Hrvatske bio je 28. siječnja ove godine domaćin tradicionalnog »zimskog« okupljanja iseljenih Beščana, stanovnika jednog od najvećih srijemskih sela smještenog na istočnim obroncima Fruške gore, na desnoj obali Dunava, koje je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme masovnog egzodusa Hrvata i ostalog nesrpskog stanovništva iz Srijema, ostalo bez dvije trećine svojih katoličkih vjernika. Od 2.150 vjernika, po popisu iz 1991. godine, župa je ostala bez 1.500 svojih župljana koji su se raselili širom Hrvatske i svijeta. Neki su prognani, neki su dobrovoljno zamijenili kuće i otišli, tako da je u Beški ostalo negdje oko 700 katoličkih vjernika. U međuvremenu je dosta starijih stanovnika umrlo, dok mladi uglavnom motivirani ekonomskim razlozima i dalje kontinuirano odlaze iz Beške, tako da je od te 1995. godine, od završetka ratnih djelovanja na ovim prostorima, župa Beška od tadašnjih 700 danas spala na 450 do 500 vjernika.
Ovogodišnji susret započeo je svetom misom u župnoj crkvi u novozagrebačkom naselju Sveta Klara, koju su služili bivši župnik crkve svete Male Terezije u Beški, prečasni Tomislav Radišić i današnji župnik prečasni Božidar Lusavec.
Preč. Božidar Lusavec upoznao je ukratko svoje bivše župljane s trenutačnim stanjem u Beški spomenuvši kako je u prošloj godini imao 9 sprovoda, 4 krštenja, 2 vjenčanja (jedan bračni par koji živi u Beški i jedan koji živi u Njemačkoj), te da je u ovogodišnjem blagoslovu kuća posjetio 215 obitelji, odnosno 567 osoba, s tim da u 63 kuće žive obitelji od dva člana, dok u 53 kuće žive samci, odnosno samo jedan član obitelji. »Koristim prigodu da zahvalim našim iseljenim župljanima Branki Milić te Mili i Branki Karačić, koji su donirali beščanskoj crkvi kip sv. Ante i postaje križnog puta, a svakako i vlč. Stjepanu Bakranu, župniku župe sv. Klare u Zagrebu, koji nam je ponudio svoje gostoprimstvo i omogućio služenje ove sv. mise«.
Mato Jurić, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i član Glavnog odbora Zavičajnog kluba Beščana, organizatora ovog »zimskog« susreta, rekao nam je da se Beščani tradicionalno okupljaju dvaput godišnje – zimi u Zagrebu, a ljeti u nekom od gradova diljem Hrvatske u kojima je najveća koncentracija iseljenih Beščana, te najavio ovogodišnji ljetni skup u Virovitici.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika