Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Preko 140.000 posjetitelja u »Noći muzeja«

Prošloga petka, 30. siječnja, od 18 do 1 sat održana je četvrta po redu »Noć muzeja«, velika kulturna manifestacija koju je organiziralo Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 73 muzeja iz 31 grada u Hrvatskoj. Od 2005. godine, kada je prvi put organizirana u šest muzeja u Zagrebu, »Noć muzeja« prerasla je u veliku kulturnu manifestaciju na nacionalnoj razini, pa je tako te noći muzeje i galerije gradova – Biograd na Moru, Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Đakova, Gornje Stubice, Gospića, Karlovca, Kastva, Kaštel Lukšića, Klisa, Koprivnice, Krapine, Makarske, Opatije, Osijeka, Požege, Pule, Rijeke, Samobora, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trakošćana, Umaga, Metkovića, Virovitice, Vukovara, Zadra i Zagreba posjetilo preko 140 tisuća ljubitelja umjetnosti, koji su uživali u – izložbama, koncertima, promocijama, predavanjima, poeziji, degustacijama i nagradnim igrama. Zahvaljujući dobroj organizaciji i činjenici da je ulaz bio besplatan, posjet ovogodišnjeg muzejskog maratona premašio je sva očekivanja i oborio prošlogodišnji rekord od 115 tisuća posjetitelja. Ova kulturna manifestacija osmišljena je po uzoru na »Museum Night«, koji se već dulje vrijeme održava po europskim gradovima, a ponekad traje i tri dana ili cijelu noć, čemu teži i hrvatska inačica tog kulturnog događaja.
Usprkos hladnoj noći i rukometnoj groznici te činjenici da je tog petka u zagrebačkoj Areni igrana polufinalna utakmica svjetskog prvenstva u rukometu, samo je u glavnom gradu Hrvatske postave 20 gradskih muzeja i galerija posjetilo preko 100 tisuća ljudi. 
Ne krijući zadovoljstvo ovogodišnjim rekordnim posjetom i dobrom organizacijom Hrvatsko muzejsko društvo je za sljedeću godinu najavilo još kvalitetniju »Noć muzeja« s još više popratnih sadržaja i projekata.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika