Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura-vijesti

Prelo uz »Sagu« u Đurđinu
 
ĐURĐIN – I tijekom veljače nastavljaju se priređivati preljska okup-ljanja oko najnovije knjige Tomislava Žigmanova »Prid svitom – saga o svitu koji nestaje« te njezina sadržaja. Tako će na redovitoj mjesečnoj župnoj tribini u Đurđinu, u nedjelju 8. veljače, biti govora o toj »prvoj bunjevačkoj sagi«. Osim autora, o knjizi će govoriti i Mirko Kopunović. 
Istom će prigodom biti prikazan i 19-minutni film Rajka Ljubiča »Sve arende u sluge Ente«, rađen po jednoj od pripovijesti iz spomenute knjige.
Početak je u 20 sati.
 
Hommage Sonji Savić u Tuškancu
 
ZAGREB – Prema najavama Hrvatskog filmskog saveza, kao podsjećanje na iznenada preminulu beogradsku glumicu Sonju Savić (1961.-2008.), u kinu »Tuškanac« 4. i 5. veljače prikazani su filmovi »Šećerna vodica« (1983.) Svetislava Bate Prelića i »Život je lep« (1985.) Bore Draškovića.
Hrvatski filmski savez je taj program realizirao u suradnji s Jugoslovenskom kinotekom u Beogradu, koja je u studenom prošle godine posvetila dio programa Sonji Savić, prikazavši deset ostvarenja, uključujući film »Čekajući Godota« iz 2006. godine, kojega je sama režirala. 
 
Neno Belan za Dan zaljubljenih
 
BEOGRAD – Tradicionalni beogradski koncert Nene Belana & Fiumens povodom Dana zaljubljenih bit će održan 14. veljače u velikoj dvorani Doma omladine Beograda, s početkom u 20 i 30 sati, najavljuju iz koncertne agencije Long Play.
Pokraj standardne pojedinačne ulaznice od 1200 dinara, u prodaji je »Karta za dvoje«, namijenjena zaljubljenim parovima, koja košta 2000 dinara (u prodaji je samo u 300 primjeraka!). Obje ulaznice mogu se kupiti u Domu omladine Beograda i prodajnim mjestima Biletservisa (www.biletservis.co.yu) i Tiketservisa (www.tiketservis.com).
 
Hrvatski filmovi na FEST-u
 
BEOGRAD  – Na 37. međunarodnom filmskom festivalu - FEST, koji će biti održan od 20. veljače do 1. ožujka, bit će prikazano više od 70 ostvarenja u šest programa, a glavni grad Srbije ugostit će oko 100 stranih redatelja, glumaca i scenarista.
Festival će imati šest programa, a u okviru natjecateljskog programa »Europa van Europe« bit će prikazana hrvatsko-bosanko-hercegovačka koprodukcija »Buick Riviera« u režiji Gorana Rušinovića, nagrađena za najbolji film na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Također, u okviru programske cjeline »Horizonti« publika će moći pogledati ostvarenje »Ničiji sin« Arsena Antona Ostojića, koje je na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli osvojio čak šest »Zlatnih Arena«, među ostalim, i za najbolji film.
Inače, FEST će ove godine otvoriti Ralph Fiennes, čuveni britanski glumac.
 
Dan osnovne škole i »Gupčev bal«
 
TAVANKUT – Učenici i nastavnici Osnovne škole »Matija Gubec« iz Tavankuta danas će, u petak 6. veljače, svečano obilježiti Dan škole. U posjet im stižu učenici Osnovne škole Dalj i Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice. Tijekom četverodnevnog boravka u Bačkoj, djeca iz Hrvatske će sa svojim domaćinima na Paliću posjetiti ZOO vrt, u Subotici katedralu, zgradu Biskupije, Gradsku kuću i Gradski muzej, a u Somboru zgradu Županije, karmelićansku crkvu i crkvu Presvetog Trojstva.
Središnji program bit će održan u prostorijama škole u petak u 18 sati, a otvorenje izložbe pod nazivom »Umjetnost slame« je u 19,30 sati. 
Kratak program priredit će djeca iz područnih škola u Ljutovu i Gornjem Tavankutu, a bit će realiziran i projekt Međunarodna kolonija malenih slamara, kroz rad djece u slamarskim radionicama i izložbu slika od slame. Višednevno druženje s djecom iz Hrvatske završit će se u nedjelju svetom misom u crkvi Srca Isusovog u Donjem Tavankutu.
Inače, sutra (u subotu 7. veljače) HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta organizira »Gupčev bal«, koji će biti održan u mjesnoj osnovnoj školi. Početak programa je predviđen za 19 sati. 
Nastupit će tamburaški orkestar HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta i tamburaški orkestar KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Velike (RH). 
 
»Šokačko prelo« u Beregu
 
BAČKI BREG – HKUD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega organizira »Šokačko prelo«, koje će biti održano u iduću subotu, 14. veljače, u mjesnom Domu kulture. Tijekom večeri bit će upriličen kulturno-umjetnički program, u kojemu će nastupiti i gosti iz Republike Hrvatske – Tamburaški orkestar »Đeram«, te Folklorni ansambl »Turopolje« iz Velike Gorice. 
Početak je u 19 sati, a cijena ulaznice je 600 dinara. 
 
Maskenbal u Vajskoj
 
VAJSKA – Šesti po redu, Maskenbal u organizaciji HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani bit će odražan u iduću subotu 14. veljače. Pokladna manifestacija za sve generacije, nakon mimohoda ulicama Vajske, preselit će se u prostorije mjesnog Vatrogasnog doma. Osim članova društva domaćina, na maskenbalu će sudjelovati i Udruga žena »Suncokret«, MKUD »Buzo Virag« i KUD »Mladost«, kao i HKUPD »Matoš« iz Plavne. Početak je u 15 sati.
 
Hrvatski predstavnici na 
Venecijanskom bijenalu
 
ZAGREB – Matko Vekić, Zoltan Novak i Nikola Koydl predstavljat će Hrvatsku na 53. venecijanskom bijenalu koje se otvara u lipnju i traje do kraja studenoga. Riječ je o slikarima tri različite generacije koje je za nastup na najvažnijem likovnom predstavljanju na svijetu, odabrala hrvatska selektorica Biserka Rauter Plančić. 
Može se pretpostaviti da će hrvatski postav ostati u privlačnom prostoru unutar samog Arsenala koji je Hrvatskoj prije nekoliko godina dodijeljen nakon prethodnih godina lutanja i selidbi, piše »Jutarnji list«.
Inače, direktor Daniel Birnbaum ovogodišnji je bijenale nazvao »Stvaranje svjetova«, a svoje će selekcije prvi put predstaviti Pakistan i Crna Gora.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika