Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstavili se podunavskim Šokcima

U četvrtak, 29. siječnja, u vjeronaučnoj dvorani župnog ureda Bač održana je promocija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH). Promociji su bili nazočni predstavnici kulturno-prosvjetnih institucija Hrvata Šokaca bačkog Podunavlja i UG »Urbani Šokci« iz Sombora. Poslije pozdrava domaćina, župnika župe Bač vlč. Josipa Štefkovića, član Upravnog odbora Zavoda Zvonimir Pelajić iz Plavne nazočnima je predstavio ravnatelja Zavoda Tomislava Žigmanova, djelatnice Katarinu Čeliković i Ljiljanu Dulić, te članicu Upravnog odbora Ceciliju Miler. 
Ravnatelj Tomislav Žigmanov predstavio je program budućega rada Zavoda, zaduženja i načine rada uposlenih te izrazio svoja očekivanja glede pune suradnje s institucijama na terenu, kako bi se uspjelo prikupiti što više materijala potrebnog za stvaranje kvalitetnoga arhiva. Spremnost za tijesnu suradnju izrazili su i nazočni predstavnici podunavskih institucija. 
»U svim našim selima postoji jako puno građe koja bi mogla biti zanimljiva za Zavod. Mi, koji smo stalno prisutni u svojim selima, možemo prikupiti puno dragocjenih podataka iz bogate zaostavštine svojih predaka, te na taj način doprinijeti približavanju našega kulturološkoga identiteta ostalim etnosima zajednice u kojoj živimo«, rekao je, između ostaloga, pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana. 
Institucije od Zavoda očekuju dvosmjernu suradnju. Na upit glede pomoći oko objavljivanja Zbornika radova s okruglih stolova u sklopu prošlogodišnjega projekta šokačkih udruga »Tragovima Šokaca od Gradovrha do Bača 1688. – 2008.« predsjednica Organizacijskog odbora Stanka Čoban dobila je očekivan odgovor. Djelatnici Zavoda uradit će pripremu građe za tisak, a Zavod će pokriti i dio troškova. 
Poslije službenog dijela promocije nastavljeni su i pojedinačni kontakti nazočnih s djelatnicima Zavoda, kako bi se dogovorile prioritetne aktivnosti. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika