Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bassiona amorosa« u Golubincima

Koncert svjetski najuglednijeg ansambla kontrabasista »Bassiona amorosa« održan je u ponedjeljak, 2. veljače, u golubinačkoj crkvi sv. Jurja Mučenika. 
Glasoviti ansambl osnovan je 1996. godine na Visokoj školi za glazbu i teatar u Münchenu pod vodstvom vodećeg svjetskog pedagoga kontrabasa profesora Klausa Trumpfa. U sastavu su vrsni mladi i talentirani glazbenici, koji iza sebe već imaju preko 400 koncerata po cijelom svijetu, sedam snimljenih CD-a, kino film u produkciji Bavarske televizije, nagradu fundacije »Pro Europa« u 2003. godini, koju su primili zajedno s jednim od najpoznatijih svjetskih tenora Placidom Domingom i unukom Richarda Wagnera – Wolfgangom Wagnerom, Bachovu plaketu 2004. godine i mnogobrojne druge nagrade. 
U sastavu »Basisona Amorose« su članovi iz nekoliko europskih država – Artem Chirkov iz Rusije, solo kontrabasist Sanktpetersbuške filharmonije, Giorgi Makhoshvili iz Gruzije, jazz glazbenik i profesor klasike u Münchenu, Jan Jirmasek, orkestarski glazbenik u mladoj Ženevskoj filharmoniji, münchenskim sinfoničarima i češkom filharmonijskom orkestru iz Karlovih Vara, odakle je i rodom, Andrej Shynkevich iz Bjelorusije, član komornog orkestra u Heilbronnu u  Njemačkoj. Na repertoaru kvarteta nalaze se dela  klasičnih popularih numera Bacha, Schpregera, Schefera, Handela, Ellingtona, djela rane renesanse, baroka, klasicizma, modernog doba i njihove originalne skladbe. Publika u golubinačkoj crkvi uživala je 100 minuta u glazbi i sazvučju četiriju kontrabasa. 
»Najveći krivac« što se koncert ovoga ansambla održava drugi put u posljednjih pet godina u Golubincima jest Ljubinko Lazić, solo kontrabasist Beogradske filharmonije, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, koji je svirao s filharmonijskim orkestrima u Luzernu, Brnu, Ciriškoj operi i mnogim orkestrima Europe. 
Koncert u Golubincima održan je u organizaciji HKPD-a »Tomislav« i ponajviše zahvaljujući prijateljima toga društva, a prije svega prijateljima i poznavateljima kulture. Kvartet  koji uglavnom izvodi svoje koncerte po svjetskim metropolama i poznatim koncertnim dvoranama obećao je da će doći u Golubince opet, i da neće čekati četiri godine, koliko je prošlo od prošlog koncerta.
Publiku je kroz koncert vodila Mina Đurić, koja prati »Bassionu« na ovoj turneji po Srbiji. Među mnogobrojnom publikom koncertu su bili nazočni i golubinački župnik vlč. Ivica Damjanović i dekan zemunski preč. Jozo Duspara. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika