Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upra­vlja­nje jav­nim pod­u­zećima na dnev­nom re­du

Prošloga tjedna Skupština Općine Subotica održala je svoju osmu sjednicu. Ovoga puta najžučnije rasprave vodile su se oko kadrovskih rješenja upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća i ustanova, čiji je osnivač Skupština Općine Subotica.
    Činjenicu da u svakoj lokalnoj samoupravi imenovanje članova vrši ona stranka odnosno koalicija koja je na vlasti, a što skupštinska većina najčešće i usvaja, čini se da još uvijek ne mogu prihvatiti pojedini vijećnici, te je na momente dolazilo do istinski žučnih rasprava, a Mirko Bajić je ustvrdio da se radi o »klasičnoj trgovini vladajuće većine, raspoređivanju snaga i apanaža«.
U SJENCI »KADRIRANJA«: Skoro nezapaženo, u sjenci kadrovskih pitanja koje su provocirale najveći broj izlazaka za govornicu oporbenih vijećnika, na protekloj sjednici Skupštine Općine Subotica donesena je odluka kojom se nakon dugog niza godina rješava bitan segment prometne infrastrukture u gradu.
    Naime, skoro jednoglasno donesena je odluka kojom se pristupa izradi plana detaljne regulacije za prostor duž poveza ulica Partizanskih baza, Kireške i Hrastove ulice u Subotici čime će se rasteretiti lokalna prometna mreža u mjesnim zajednicama Željezničko naselje, Kertvaroš, Graničar i Mali Radenovac i omogućiti lakša komunikacija između ovih naselja i povezati Palićki s Majšanskom putom.
    Prije toga u Skupštini je bila sasvim drugačija situacija kad su birani zamjenici predsjednika Općine i predsjednika Skupštine, jer je dio oporbe (SRS, PSS, DSVM i »Mogućnost-Lehetőség« na čelu s Mirkom Bajićem i dalje tvrdio kako je odluka da se imenuju po dva zamjenika protuzakonita. Većinom glasova, Skupština je izabrala Petra Kuntića (DSHV) i Dragana Trklju (DS) za zamjenike predsjednika Općine i Nemanju Simovića (G17 Plus) za drugog zamjenika predsjednika Skupštine.
    Nakon toga donesena je odluka o načinu i postupku sazivanja sjednica skupština mjesnih zajednica kako bi se spriječilo blokiranje rada Skupštine, kakvih je primjera bilo u radu pojedinih MZ.
    Niti ova točka dnevnog reda nije izazvala burniju raspravu, kao ni donošenje odluke o naknadama za rad vijećnika, te je tako, uz manje izmjene, usvojen prijedlog prema kojem će naknada vijećnicima iznositi oko četiri tisuće dinara, vijećnici koji sudjeluju u radnim tijelima Skupštine dobit će maksimalno osam tisuća dinara, dok će predsjednici frakcija imati oko devet tisuća i četiri stotine dinara.
VAŽNA JAVNA PODUZEĆA: Uslijedila je rasprava o kadrovskim rješenjima upravnih i nadzornih odbora, koja se vodila osobito oko imenovanja upravnih odbora pojedinih poduzeća, prije svega JP »Zavod za urbanizam«, Fonda za izgradnju Općine, JP »Palić-Ludoš«, JKP »Vodovod i kanalizacija« a kulminacija je bila kasnih poslijepodnevnih sati kad se povela rasprava o kandidatu Saveza vojvođanskih Mađara za Upravni odbor Slobodne zone Józsefu Kaszi.
    Epilog žučnih rasprava je da je donošenje rješenja o imenovanju Upravnog odbora »Zavoda za urbanizam« skinuto s dnevnog reda budući su se vijećnici složili kako ne može biti član upravnog odbora Josip Šušnjar jer vrši dužnost zamjenika direktora, što je prema Statutu Općine sukob interesa, a svi ostali prijedlozi su usvojeni.
    Prijedlog SVM-a da József Kasza postane predsjednikom Upravnog odbora Slobodne zone »Subotica« izazvala je negodovanje jednog broja vijećnika osobito Laszla Bónija, koji je, međutim, sasvim evidentno i osobno zainteresiran budući je jedan od osnivača to jest vlasnika Slobodne zone, te Csabe Sepseyja i Lászla Gyule. U ime koalicijskog partnera DS-a, koji je podržao Kaszinu kandidaturu, Oliver Dulić je iznio kako »baš i nisu u potpunosti sretni ovim kadrovskim rješenjem«, te da bi oni »pokraj procesa pomlađivanja SVM-ovih predstavnika ponekad voljeli vidjeti i poneki proces penzioniranja«, ali i da ukoliko stranka, koja je dominantna u ovoj koaliciji, smatra da je József Kasza čovjek koji može unaprijediti Slobodnu zonu ovoga grada, za DS je to u redu i to će biti prije svega odgovornost SVM-a.
    Uz to je dodao kako ne sumnja u sposobnosti predloženog kandidata. »Da sam ja neki broker ili investitor pažljivo bih pratio životni put nekih ljudi i smio bih se kladiti na bescarinsku, slobodnu zonu i ovoga puta i ako se tamo pojavi tako veliko ime, to će sigurno biti veliki plus u sljedećem periodu«, rekao je Dulić. Na kraju je naglasio kako će DS pažljivo pratiti rad ove zone te da će pravovremeno odgovoriti na svaku sumnju da postoji bilo kakva korupcija ili zlouporaba narodnog dobra.              

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika