Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dru­gi su nas po­di­je­li­li

Koalicija »Da Subotici svane« održala je u utorak konferenciju za novinare na temu dosadašnjeg rada Skupštine općine, na kojoj su iznijeli  da kreću u kampanju i lobiranje da se na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine Općine Subotica uvrsti tema »Zadaci i mjere SO Subotica za pospješivanje gospodarstva i upošljavanja« kao i da se obilježavanje 10. listopada »dana kad je grad oslobođen od fašističkih okupatora 1944. godine« uvrsti u Statut Općine.
    Između ostalog, na konferenciji su govorili i o problematici ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Subotici. »Ja kao Bunjevac i ekolog sam tražio da Bunjevačka matica dobije svoj kulturni centar jer sam to obećao biračima« kazao je šef ove vijećničke grupe Blaško Gabrić, »taj prijedlog je podržala oporba, Demokratska stranka i G17 Plus dok su bunjevački Hrvati demonstrativno napustili sjednicu a SVM je bio uzdržan« što prema Gabriću nije bilo u redu. Poslije toga je iznio i svoju teoriju bunjevačkog pitanja te je kazao kako su »neki treći zavadili bunjevačke Hrvate, podijelili ih na Bunjevce, Hrvate i Jugoslavene. Uspjeli su nas podijeliti kako ne bi imali utjecaja u gradu budući da, ako bi bili ujedinjeni, bili bi najbrojnija nacionalna zajednica u Subotici«. No usprkos tomu Gabrić i dalje smatra kako je neophodno da i oni koji se izjašnjavaju kao Bunjevci imaju jednake uvjete za rad te se stoga založio za Bunjevačku maticu.
    Mikloš Olajoš Nađ je pak na ovu temu dodao kako s amandmanom na proračun nisu završili njihovu borbu za nacionalnu ravnopravnost već da će se u »sljedećem periodu zalagati da se prekine financiranje određenih nacionalnih kulturnih centara samo zato jer su neke stranke na vlasti«.                               

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika