Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Večer »Ri­sa«, pučkih pje­sa­ma i sli­ka

Somborskom Bunjevačko-šokačkom prelu u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« prethodila je ove godine književna večer na kojoj je 19. veljače predstavljena knjiga/fotomonografija Augustina Jurige iz Subotice – »Ris«. Bila je to i večer pučkih pjesama, a završena je otvaranjem izložbe slika nastalih na četvrtoj Likovnoj koloniji »Colorit« koju organizira HKUD »Vladimir Nazor«, a koja je minule godine održana na salašu slikarice Cecilije Miler. Predstavljanje »Risa« u somborskom Hrvatskom domu bila je prva promocija ove fotomonografije u Bačkoj. (Ova je knjiga prije toga bila promovirana u Vinkovcima.)
    »Ris« je fotomonografija koja slikom dočarava nekadašnji najteži fizički posao u hrvatskoj zajednici na sjeveru Vojvodine, a danas su ga olakšali strojevi te ris živi samo kao redovita godišnja manifestacija u okviru proslave žetvenih svečanosti »Dužijance«. Pjesnik i publicist iz Subotice Tomislav Žigmanov je tom prigodom rekao, kako su autori »Risa« Augustin Juriga i Zlatko Romić slikom i riječima pokušali sačuvati ono što danas postoji kao priredba u obliku koji je bio od životnog značaja – jer je to donosilo kruh. »Dio našeg etnološkog nasljeđa rijetko je bio sačuvan, a i kada jest, mahom je bio prezentiran na tradicionalan način, kroz prikaz običaja. Ovdje se fotografijama kao suvremenim izazovom pokušavaju stvari staviti u funkciju suvremenosti. Kod bunjevačkih Hrvata je to rijetkost. Ova knjiga treba biti uzor drugima i treba nam biti narodni album kojim ćemo se moći prezentirati«, zaključio je Žigmanov.
    Marija Šeremešić iz Sombora je rekla kako ovakva djela poput »Risa« predstavljaju oslonac nacionalnom biću koje nastoji očuvati svoj identitet. Istaknula je i kako je ova fotomonografija dokument nad čijim je fotografijama oživotvorena prošlost jednog naroda. Potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća vlč. Josip Pekanović je, govoreći o djelu Augustina Jurige, istaknuo i kako »o nama ne trebaju govoriti samo drugi, već moramo progovoriti i sami.«
    Večer su obogatili recitatori i članovi Tamburaškog orkestra HKUD »Vladimir Nazor«, a izložbu slika s prošlogodišnje likovne kolonije »Colorit« otvorila je pročelnica Likovnoga odjela Cecilija Miler.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika