Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret Zavičajne udruge prognanih Gibarčana

OSIJEK – Za blagdan sv. Vinka, poznatiji kao Vinkovo, 22. siječnja slavilo se diljem krajeva gdje se gaji vinova loza. Srijemski Hrvati također ovaj blagdan štuju, što je i normalno kada su srijemski vinogradi nadaleko poznati. Slavilo se u Srijemu, ali slavili su i Srijemci koji su zbog nemilih događaja iz devedesetih morali napustiti svoj zavičaj.
    Selo Gibarac, u neposrednoj blizini Šida, i njegovi mještani koji su gotovo svi do 1991. bili Hrvati, imali su dugu tradiciju proslave blagdana sv. Vinka. Upravo zbog toga, »Zavičajna Udruga Gibarac«, kao krovna organizacija koja okuplja prognane Gibarčane u Republici Hrvatskoj, za Vinkovo već devetu godinu za redom u Osijeku organizira skup Gibarčana. Za ovu prigodu su bili i Srijemci iz drugih srijemskih mjesta ali i Srijemci koji su još ostali živjeti u Gibarcu, Šidu, Sotu… a svakako i predstavnici Udruge prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata na čelu s predsjednikom Udruge Matom Jurićem. Tu je bio i glavni urednik »Zova Srijema«, kao i Ivan Bonus, poznati Slankamenac. Tako da je ovo uvijek prilika da se rodbina i prijatelji okupe na jednom mjestu i evociraju uspomene na Gibarac i Srijem. Moramo znati da Gibarčana danas ima diljem Lijepe naše, ali u Osječko-baranjskoj županiji najviše. Pa, je bilo tu Gibarčana iz Slatine, Virovitice, Petrinje, Zagreba…
    Skup je otvorio predsjednik »Zavičajne Udruge Gibarac« Živan Vidaković, koji je pozdravio sve nazočne i zahvalio se na odazivu za ovu prigodu te je najavio da se neće puno pričati nego će se veseliti i plesati. Potom se skupu obratio predsjednik Udruge prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Mato Jurić. Zahvalio se na pozivu, pozdravio nazočne i obećao svaku vrstu pomoći prognanim Gibarčanima. Poslije se i pučki pjesnik inače iz Slankamena, Ivan Bonus obratio skupu na svoj prepoznatljiv način, pjesmom. Nazočne je zabavljao odličan bend iz Osijeka. Igralo se i veselilo. Uz dobro društvo, srijemske specijalitete i piće druženje je trajalo do kasno u noć. Negdje iza ponoći, kao i svake godine do sada, izvlačena je tombola. Kao i prethodnih godina ovaj dio je vodio Gibarčan Dragan Pavlović, naravno uz pomoć nekoliko curica iz Gibarca. Sponzori su dali nekoliko uistinu vrijednih nagrada, a glavna nagrada je bio električni skuter, koji je dobila Aneta Josić iz Gibarca, kojoj će ovaj susret sigurno ostati u pamćenju.
    Na kraju, što reći nego da se vidimo i iduće godine za Vinkovo kad je i jubilarni, deseti po redu, susret.


I. Kušeta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika