Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blag­dan sv. Vin­ka u Ilo­ku

ILOK – U subotu, 22. siječnja, proslavljen je blagdan sv. Vinka, u narodu poznatiji kao Vinkovo. Ovaj svetac je u Hrvata poznat i kao zaštitnik vinograda. Tako  se diljem Lijepe naše ovaj blagdan svečano obilježio. Osobito je bilo živo u vinogradarskim krajevima. Hrvati Srijema također imaju dugu tradiciju štovanja ovoga blagdana, a kako i ne bi kad je Srijem još u vrijeme Rimljana bio poznat po vinovoj lozi.
Običaji se donekle razlikuju od kraja do kraja, ali u biti su vrlo slični. Za ovaj blagdan se ustaje vrlo rano. Kod domaćina se okupi rodbina i prijatelji,  potom se ide u vinograd. Župnik dolazi i redom blagoslivlja vinograde kod svih koji su se najavili. Ukoliko župnik ne može obići određeni vinograd, domaćin porani i u crkvi na jutarnjoj misi dobiva svete vode i obred blagoslivljanja vinograda poslije sam obavi. Okupljeno društvo, se ugrije uz vatru i obvezno se peče slanina i kobasica, ali i druge delicije. Tu je također obvezno ponijeti vina i rakije da se još malo ugrije. Rakija se pije do doručka a poslije vino. Ako je društvo dobro, tu su šale i razne zgode tako da se zna ostati i do kasnih poslijepodnevnih sati.
    Na samome istoku Republike Hrvatske u Srijemu u podnožju Fruške Gore smjestio se gradić Ilok, nadaleko poznat po svojim vinogradima i po kvalitetnom vinu. Gotovo da nema obitelji u Iloku koja nema vinograd, a neki imaju i nekoliko. Toga dana za Vinkovo smo posjetili obitelj Ivana Bobana u Iloku. Kao što red i nalaže svi pozvani su kod domaćina došli do 9 sati, a ubrzo smo pošli u vinograd. Bili su tu i rođaci iz Šida i Beočina. Gospodin Ivan je poranio pa je svetu vodu dobio u iločkoj crkvi sv. Ivana Kapistrana još u 8 sati. Nakon obreda posvete vinograda i molitve, svi nazočni su zapalili vatru. Nakon toga je svako sebi »napravio« drveni ražanj i pripremi se za peći, netko slaninu a netko kobasicu. Društvo je bilo odlično, pića je bilo dovoljno, pa su se neki i malo više ugrijali. Vrijeme je poslužilo pa je društvo ostalo do 15 sati u vinogradu a potom se »veseli« vratili u Ilok. Dobro je što svi Iločani slave sv. Vinka, pa tako da policija nije provjeravala da li vozač ima 0.0 posto alkohola.


I. Kuseta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika