Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­brim po­bi­je­di­ti zlo

Trinaesto plenarno zasjedanje Biskupske konferencije Srbije i Crne Gore održano je u Subotici od 24. do 25. siječnja 2005. Ovo zasjedanje označavala je nova činjenica da je Sveta Stolica dekretom broj 1204/2004. od 22. prosinca 2004. proširila Biskupsku konferenciju i na Makedoniju te odredila njezino novo ime »Međunarodna biskupska konferencija Sv. Ćirila i Metodija«. Sjedište konferencije je ostalo u Beogradu.
    Prisutni biskupi su s radošću pozdravili mogućnost zajedničkih pastoralnih nastojanja s biskupima Makedonije i poduzeli korake kako bi se stvaralo što autentičnije zajedništvo.
GODINA EUHARISTIJE: Predsjedavajući Biskupske konferencije beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar objasnio je kako se na zasjedanju najviše pažnje posvetilo proučavanju stanja u Crkvi, ekumeni i društvu; pripremanju mladih na hodočašće u Köln povodom XX. Svjetskog dana mladih; radu vijeća Biskupske konferencije i poslanju malog sjemeništa, a naročito slavljenju godine euharistije, koja bi trebala kulminirati Euharistijskim kongresom i Biskupskom sinodom u Rimu oktobra 2005.
    Biskupi su proučili cjelovit plan za slavljenje godine euharistije na različitim razinama i posebnom brigom predvidjeli zajedničke duhovne vježbe za sve svećenike i biskupe u duhu euharistijske ekleziologije, kao i euharistijski kongres na kome će sudjelovati i prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger.
    Boraveći u Subotici biskupi su se mogli upoznati s različitim crkvenim i građanskim ustanovama kao i susresti njihove predstavnike i tako podržati proces suradnje. Slaveći blagdan Obraćenja Sv. Pavla, na poseban način su se molili da Subotička biskupija pod njegovom zaštitom ispuni poslanje. Bolesnim i umirovljenim biskupima poslali su pozdrave zajedništva. Znajući da vjernošću svome pozivu i dinamičnošću u poslanju mogu pobuditi novu nadu u Crkvi i društvu, posvetili su pažnju različitim radnim tijelima u Crkvi.
POMOĆ ŽRTVAMA CUNAMIJA: Ispred Nacionalnog »Caritasa«, direktor Ladiszlav Varga je ukazao na potrebu senzibilizacije našeg stanovništva na probleme u svijetu, na pravovremenu reakciju jer smo do sada, ističe Varga, bili previše zauzeti svojim brigama. Nacrt plana za pomoć nastradalim narodima jugoistoka Azije iznio je István Dobai, direktor »Caritasa« Subotičke biskupije.
    »U nedjelju 30. siječnja će u svim našim crkvama biti sakupljanje pomoći za žrtve cunamija, dali smo i otiskati 5.000 pisama s uplatnicama koje želimo dijeliti onima koji ne dolaze u crkvu, ali su radi dati pomoć. Planiramo i da vjeroučenici pođu od kuće do kuće, sakupljajući sredstva za žrtve ove katastrofe. Caritas-kutijice za korizmu ćemo dati odštampati s prizorima žrtava cunamija, te će djeca u korizmi sakupljati za ugrožene«, iznio je Dobai.
    U skladu s još jednim blagdanom Sv. Franje Saleškoga, zaštitnika novinara, upriličen je prijam za predstavnike medija. »Zadatak svih koji rade na području socijalne komunikacije je da konačno stvaramo novi mentalitet u kome samo dobrim možemo pobijediti zlo, te da treba u svima nama probuditi sve pozitivne snage kako bismo mogli izliječiti prošlost, stvarati pozitivnu klimu i ići nadom u budućnost«, zaključio je Hočevar
D.B.P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika