Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od mo­li­tve­nog ka pra­vom za­jed­ništvu

Tradicionalna molitvena osmina za jedinstvo kršćana u organizaciji Katoličke crkve održana je od 18. do 25. siječnja u Subotici. U osam dana ovog ekumenskog programa organizirane su molitve u svim kršćanskim crkvama na području Subotice.
    U sklopu molitvene Osmine 25. siječnja u 15 sati održana je zajednička sjednica katoličkih biskupa Srbije i Crne Gore sa pravoslavnim, reformatorskim i evangelističkim kršćanskim biskupima ovog područja. Sjednici su bili nazočni Apostolski nuncij, mons. Eugenio Sbarbaro i predsjednik COMECE (Komisija biskupa država članica Europske Unije) njemački biskup mons. Joseph Homeyer, čime je na očitiji način slavljena ova molitvena osmina.
    »Ekumenizam je proces koji je dug i težak. To nije pokret ali je postulat vjere za sve kršćane. To nije takozvano ‘Unijaćenje’ nego na prvoj razini upoznavanje drugih kršćanskih crkava, ne ono što mi mislimo o njima, nego ono što one same svjedoče o sebi. Druga razina je iskreni dijalog sa uvažavanjem svih razlika i različitosti uz puno poštovanje i najvećoj ljubavi prema istini. Treća razina je ‘hod zajedno’ prema izazovima u kome kršćanstvo kao cjelina živi. Baš ovaj ‘izazov vremena’ čini mi se Božjim djelom kojim nas Bog poziva da se svi mi koji se zovemo kršćani, do te mjere i budemo pravi Kristovi vjernici da mognemo svjedočiti zajedništvo vjere u Isusa Krista kao jedinog Spasitelja svijeta i zajedničku baštinu kršćanskih vrednota koje trebaju poslužiti ljudima našeg vremena ne samo kao vjerske, nego kao vrednote u cijelosti. Crkve će na taj ‘izazov vremena’ moći odgovoriti samo zajedničkim rječnikom. Stoga mislim da je ekumenizam Božje djelo, a svakako vjerujem da je u Božjoj ruci. Od molitvenog zajedništva koje je već više-manje na djelu, doći do onoga pravog zajedništva, a do tada već nam je drago što ‘hodamo u ljubavi’«, kazao je vlč. dr. Andrija Kopilović najavljujući molitvene osmine.
    Nakon sjednice održano je ekumensko svečano Bogoslužje u Katedrali svete Terezije Avilske na kojoj su sudjelovali predstavnici svih kršćanskih crkava našeg grada i kršćanski biskupi našeg područja.                                 
 D.B.P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika