Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nad Voj­vo­di­nom Ra­dio Ma­ria

Radijska postaja Radio Maria postoji u 42 zemlje svijeta, na četiri kontinenta, pa tako i u susjednoj Hrvatskoj. To je radio postaja koja nastoji Božju riječ donijeti u svaku kuću, a program realiziraju laici pod nadzorom svećenika.
    Neposredni poticaj za osnivanje ovakve postaje bio je poziv Pape da se svi uključe u novu evangelizaciju, a osobito mas-mediji. U Erbi, provincija Como, jedna mala župska radio postaja željela se odazvati tom pozivu, te se polako 1983. godine formira Radio Maria. Ova je radio postaja svoju mrežu najprije širila po Italiji, a od 1987. godine udružuje se u World family Radio Maria. Ova svjetska organizacija Radio Marije se nakon Italije razvijala po cijelome svijetu. Kao dobro utemeljena organizacija, Radio Maria je u cilju proširenja Božje riječi spremna dati opremu za emitiranje i realiziranje programa, te pomoći početak realizacije projekta kako bi potom slušatelji nastavili izdržavati svakodnevne potrebe i troškove ovih radio postaja.
NOVI POČETAK U NOVOM SADU: Radio Maria je laički radio s tim da direktor kuće mora biti svećenik i on je veza s crkvom i garancija crkvenosti radio postaje. Uz njega, svaka redakcija ima i svoje urednike.
    Poslije dvadesetak godina širenja mreže Radio Marije po svijetu, zaživjela je i inicijativa franjevaca u Srbiji i Crnoj Gori. Novi Sad je prvi u Srbiji na frekvenciji od 102,9 MHz otpočeo pripremu programa i organiziranje ove radio postaje. Radio Maria radi unutar udruženja građana Maria, i to je bio jedini mogući okvir da zaživi ovaj radio program. Za sada se emitira program na hrvatskom, mađarskom, slovačkom, ukrajinskom i rusinskom jeziku. Svaka od tih redakcija ima svog odgovornog urednika. Na samom početku, studio je bio smješten u potkrovlju novosadskog Franjevačkog samostana, a projekt je predvodio pater dr. Tadej Vojnović koji ga i danas nastoji proširiti po cijeloj zemlji.
    »Mi smo u želji da napravimo Radio Mariju sami počeli raditi prije nego se u to uključila i Svjetska obitelj Radio Maria, i to u potkrovlju Franjevačkog samostana u Novom Sadu. Prvi program je emitiran 21. studenoga 2003. godine. Tražili smo prve suradnike i pokušali profilirati program da to bude molitva, Božja riječ, kateheza… Apostolski nuncije Eugeio Sbarbaro blagoslovio je radio 13. prosinca u prisustvu beogradskog nabiskupa, subotičkog i zrenjaninskog biskupa te franjevačkog provincijala iz Zagreba. Sada kada su Talijani došli i vidjeli naš rad bili su spremni osigurati nam kuću i opremu kako bi se i mi doista priključili Svjetskoj obitelji Radio Maria. Oni su nam poslali opremu i pomogli da dođemo do kuće u Novom Sadu, u ulici Koste Abraševića 16, te da što bolje profiliramo program po standardima Radio Marije« – kaže direktor Radio Marije pater Vojnović.
RADIO MARIA USKORO U SUBOTICI: U planu je da Radio Maria najprije pokrije cijelu Vojvodinu, a kasnije i cijelu Srbiju i Crnu Goru. Krajem siječnja ili početkom veljače u planu je s programom ići na satelit, kako bi izbjegli linkove i potom otvorili postaju najprije u Subotici.
    »To je već dogovoreno, poslali smo zamolbu gradonačelniku Gézi Kucseri, i Općina bi nam dodijelila prostoriju za rad na Otvorenom sveučilištu, a gore na krov bi postavili antenu. Kupili smo zemlju u Vrdniku i tu bismo otvorili postaju za Srijem, te bismo tako spojili sjever i jug Vojvodine. Ostaje onda Pančevo, gdje smo do sad imali tek neke preliminarne razgovore, i onda Sombor. S ta četiri odašiljača bismo pokrili Vojvodinu i došli do Beograda, a onda su nam dalje u planu Niš, Šabac, itd« – najavljuje pater Tadej Vojnović.
    Na svim bi tim radio postajama išao jedinstveni program, s tim da bi u Subotici otvorili jedan manji studio posebno za program na mađarskom. Program koji se već priprema u Novom Sadu ide 24 sata na dan, a čine ga molitva, zatim Božija riječ i meditacije o njoj, duhovni sadržaji, te vijesti i humana promocija čovjeka. Tu su tjelesno i duhovno zdravlje, glazba, i ono što oplemenjuje ljudskost čovjeka.
    Plaćenih ljudi ima tek nekoliko a ostalo su volonteri, laici.
    Frekvencija Radio Marije u Novom Sadu je 102,9 MHz, i iz Novog Sada prema sjeveru pokrije područje Vojvodine do Bačke Topole. U Subotici će to biti neka druga frekvencija jer je ta već zauzeta. Kad sve bude spremno, priredit će se u Subotici i prigodna svečanost u povodu početka rada, a već sada se traže zainteresirani suradnici. Datum početka emitiranja programa i iz subotičkog studija se još ne zna, a ovisi o dinamici realiziranja tehničkih zahtjeva, prelasku na satelit, te montaži studija i antene u Subotici..
    Oprema se financira iz donacije Radio Marije a troškove pripreme programa trebali bi pokrivati vjerni slušatelji novog radija. Subotica bi tako bila uključena u mrežu Radio Marije Srbije, uz angažiranje jednog čovjeka za uređivanje programa.

D. D.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika