Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Omekšava­nje gra­ni­ca, a ne di­za­nje ba­ri­je­ra

Prošloga tjedna u Subotici, Zrenjaninu i Zaječaru predstavljen je program Europske agencije za rekonstrukciju (EAR) i Ministarstva za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Srbije pod nazivom »Susjedski program – suradnja sa susjedima kao put k Europskoj Uniji«.
    Ovim programom Republika Srbija se po prvi puta uključila u programe razvoja regionalne prekogranične suradnje sa svojim susjedima Mađarskom, Bugarskom, Rumunjskom i Italijom, a koje potiče i financira Europska Unija.
JAČANJE SURADNJE S EU: »Ovo je značajan događaj za Republiku Srbiju«, kazao je zamjenik ministra za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Srbije Vlatko Sekulović na predstavljanju ovog programa u Subotici, »jer se po prvi puta ove godine Srbija uključila u program prekogranične suradnje, dok su druge zemlje to učinile ranije. To je dokaz jačanja suradnje Republike Srbije s Europskom Unijom«.
    Za financiranje projekata mogu aplicirati općine, nevladine organizacije i drugi subjekti iz različitih oblasti, a cilj programa je jačanje veza između susjednih zemalja, nadilaženje problema iz prošlosti i približavanje europskim integracijama, pojasnio je Sekulović.
    »Ovim programom žele se omekšati granice za bolji život građana u pograničnim regijama«, kazala je pomoćnica ministra za ekonomske odnose s inostranstvom Gordana Lazarević, te je pojasnila tko se može natjecati za financiranje projekata.
    Za sada je susjedski program najrazvijeniji s Mađarskom, tako da se već u veljači može očekivati natječaj, na koji se mogu javiti subjekti iz cijele Vojvodine kao i grada Beograda. Za projekte suradnje s Rumunjskom, natječaj se očekuje sredinom godine, a za ovaj program mogu aplicirati organizacije iz Banata, Braničevskog i Borskog okruga, dok za projekte suradnje s Bugarskom mogu se natjecati organizacije iz pograničnog područja s ovom državom. Za Jadranski susjedski program mogu konkurirati institucije s cijelog teritorija Srbije i Crne Gore.
    Lazarevićeva je istaknula kao vrlo važnu činjenicu da je osnova za suradnju utvrđena u zajedničkom programskom dokumentu koji sadrži – opis regija, analizu, prioritete, mjere i akcije programa s ciljem razvoja ekonomskih potencijala i jačanja kulturnih veza između pograničnih regija, te da se odluke donose temeljem konsenzusa tako da niti jedna strana ne može dominirati.
TEST ZRELOSTI: »Program se u cjelini financira iz fondova Europske Unije«, kazao je Moray Gilland, predstavnik DG regije. »I za EU je ovaj projekt veoma važan jer umjesto da diže barijere između zemalja članica EU i nečlanica, on povezuje ove zemlje i omogućuje Srbiji da gradi pozitivne odnose sa susjedima«.
    Ovaj projekt bit će test zrelosti institucija iz Srbije jer se o ovim projektima ne odlučuje u Bruxellesu, već same zemlje, sudionice programa, dijele odgovornost za upravljanje ovim projektom, kazao je Gilland, te je poručio kako tri godine traje pilot-faza projekta i ukoliko se dokaže zrelost i odgovorno raspolaganje novcem fondovi za ovakve projekte će se uvećati.
    Za implementaciju ovog programa odgovorna je Europska agencija za razvoj te Ministarstvo za ekonomske odnose s inozemstvom Republike Srbije, a kako je priopćio predstavnik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Radovan Eleković, postoji dobra suradnja Izvršnog vijeća s Ministarstvom u Beogradu na ostvarivanju ovog programa.
U Ministarstvu za ekonomske odnose s inozemstvom formirat će se odjel u Vladi Republike Srbije za informiranje i pružanje pomoći zainteresiranima, a isto tako i u Izvršnom vijeću Vojvodine bit će formirano jedno odjeljenje za pružanje informacija svim zainteresiranima za ovaj program.                                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika