Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spo­ra­zum i Od­bor kao me­ha­ni­zmi za ostva­ri­va­nje pra­va

Sporazum o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije i Crne Gore trebao bi biti ratificiran u Hrvatskom saboru i parlamentu Državne zajednice SiCG do kraja veljače, dogovoreno je u ponedjeljak u Beogradu na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava SiCG Rasima Ljajića i pomoćnika ministra vanjskih poslova RH za manjine, iseljeništvo i useljeništvo dr. Slavka Lebana. Kako je priopćeno, uskoro bi trebao biti formiran i Mješoviti odbor koji bi pratio sprovođenje toga Sporazuma.
    O tome kada bi se moglo očekivati formiranje odbora, pomoćnik ministra vanjskih poslova RH dr. Slavko Leban je za »Hrvatsku riječ« rekao:
    »Njima je, kao i nama, u interesu da se što prije ratificira Sporazum o zaštiti manjina, i to prije nego što srbijanski premijer dr. Vojislav Koštunica službeno posjeti Hrvatsku.
    Nama je vrlo važno što prije imati i Mješoviti odbor. Jer, kada to imamo, onda problemi slični onima s Jovanovićem, s rukovodstvom TV Novi Sad više nisu mogući. Ako se i dogode, mi ćemo tada imati međudržavni i međunarodni mehanizam s kojim će se ti problemi odmah ‘sasjecati’. Trenutačno smo čardak ni na nebu ni na zemlji, a to otežava i situaciju hrvatske zajednice u ovoj državi. Koštunica će Hrvatsku posjetiti najkasnije početkom travnja, a sve ove predradnje oko Sporazuma i odbora bi napravili što prije. Mi ćemo neovisno o ratificiranju već sada početi raditi kao da je Sporazum već ratificiran« – rekao je dr. Slavko Leban.
    Pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo dr. Slavko Leban službeno je posjetio četiri institucije hrvatske zajednice u SiCG – Hrvatsko nacionalno vijeće, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, NIU »Hrvatska riječ« i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.
    Uz njega, u posjetu su bili i predsjednica Pododbora za hrvatske manjine u Europskim državama Ivana Sučec Trakoštanec, načelnik Odjela za hrvatske manjine ministarstva vanjskih poslova RH Andrija Jakovčević, drugi tajnik Odjela za hrvatske manjine Ivan Zeba, član Pododbora za hrvatske manjine Ivo Kujundžić, veleposlanik RH u Beogradu Tonči Staničić, zamjenik veleposlanika Branimir Lončar, generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš i konzul prvog razreda Miroslav Kovačić.
HRVATSKA RIJEČ: Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske posjetilo je 25. siječnja i Novinsko-izdavačku ustanovu »Hrvatska riječ«. Vršitelj dužnosti direktora Zvonimir Perušićem upoznao je goste s dvogodišnjim radom ove medijske kuće, te je veći dio susreta bio posvećen aktualnim problemima vezanim za televizijsko informiranje na hrvatskom jeziku. Izaslanstvo iz Zagreba na čelu s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Slavkom Lebanom imalo je dan ranije nekoliko susreta s predstavnicima državnih tijela i ministarstava SiCG te su prenijeli obećanja koja su od državnih dužnosnika SiCG dobili u svezi hrvatskog prog-rama na TV Novi Sad.
    »Republika Hrvatska je stala iza vas. Neemitiranje televizijskog programa na hrvatskom jeziku se ne smije više produžiti, jer će posljedice biti nenadoknadive. Nama su predstavnici državnih vlasti na jučeraš-njem sastanku obećali da će se uskoro nastaviti s emitiranjem emisije na hrvatskom jeziku. Ona će se zvati, kao što je ste već nazvali, ‘Tragom hrvatskim’, a producirat će je ‘Hrvatska riječ’. Mi priznajemo samo onaj televizijski program na hrvatskom jeziku koji će na TV Novi Sad biti emitiran u dogovoru s HNV-om«, rekao je veleposlanik RH u Beogradu mr. Tonči Staničić. On je dodao kako su predstavnici državnih vlasti obećali da će do sredine ovoga tjedna TV Novi Sad povući tužbe protiv Dušice Dulić i Zvonimira Perušića, te da će se do kraja tjedna održati susret na kojemu će on skupa s ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem te direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem razgovarati o ovome problemu.
    Na susretu u »Hrvatskoj riječi« bilo je riječi i o osnivanju Bunjevačkog informativnog centra, podjelama unutar hrvatske zajednice, te sprovođenju Sporazuma o zaštiti manjina.
HNV: Predsjednik HNV-a Josip Ivanović gostima je predao Plan rada Vijeća za 2005. godinu, a u razgovoru je naglasio problem raspisanog natječaja Radio Televizije Novi Sad za pomoćnika urednika za program na hrvatskom jeziku, jer je taj natječaj raspisan bez prethodnih konzultacija s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice. Ivanović je istaknuo i probleme uvoza udžbenika te potrebu za kadrovskom suradnjom u oblasti obrazovanja.
    Dr. Slavko Leban rekao je kako je ovo prvi službeni posjet hrvatskim institucijama u SiCG i kako je posjet informativnog karaktera. Potpredsjednici Vijeća Branko Horvat i Stipan Šimunov istaknuli su tijekom razgovora želju za što više izravnih kontakata kako bi se definirala aktualna problematika hrvatske zajednice u SiCG, dok je tajnik Vijeća Ladislav Suknović upozorio na problem nostrificiranja diploma studenata pri povratku u domicilnu državu.
    Ivana Sučec Trakoštanec naglasila je važnost gospodarske suradnje hrvatskih gospodarstvenika s tvrtkama iz Republike Hrvatske. Na koncu razgovora Josip Ivanović je rekao kako bi bila veoma važna logistička potpora Ministarstva vanjskih poslova za začetak multietničkog sveučilišta u Subotici, a napomenuo je i važnost doedukacije kadrova za nastavu na hrvatskom jeziku.
DSHV: U razgovoru, koji su predstavnici izaslanstva Republike Hrvatske vodili u sjedištu DSHV-a sudjelovali su, sa strane domaćina, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik subotičke podružnice Martin Bačić, i potpredsjednici DSHV-a Josip Gabrić, Đorđe Čović i Franjo Vujkov.
    Predsjednik stranke Kuntić upoznao je visoke dužnosnike s aktualnom političkom situacijom i problemima s kojima se suočava hrvatska zajednica u nastojanju da participira na svim razinama vlasti.
    Martin Bačić je rekao kako je i nakon osnivanja Hrvatskog nacionalnog vijeća neophodno aktivno djelovanje stranke jer se politička prava jedne manjinske zajednice ne mogu ostvariti bez političke stranke dok nacionalna vijeća imaju nadležnosti isključivo u oblasti kulture, obrazovanja, uporabe jezika i informiranja te stoga očekuje aktivniju potporu matične države i u ostvarivanju političkih prava hrvatske manjine. Osim toga iznio je kako očekuje da Republika Hrvatska aktivnije štiti hrvatsku manjinu na temelju nedavno potpisanog Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina i međunarodnog prava, budući da i dalje postoje pokušaji da se Hrvati asimiliraju kroz poticanje »bunjevštine«. Josip Gabrić je pak, istaknuo kako je potrebno da se i u Hrvatskome saboru postavi pitanje položaja i zaštite prava Hrvata u SiCG, te da se i na taj način matična država aktivnije odnosi prema ovom pitanju.
    Zamjenik ministra Leban je kazao kako je ljutnja spram politike kojom se hrvatski narod pokušava dijeliti opravdan ali da kao dužnosnici Republike Hrvatske mogu razgovarati samo s onima koji se žele izjašnjavati kao Hrvati dok to ne mogu s onima koji to ne žele. Potpisani sporazumi za sada jesu papir »ali na nama svima je da papir pretvorimo u život i u tome hrvatska država želi surađivati sa svim hrvatskim udrugama i organizacijama«, kazao je Leban.
    Petar Kuntić je nakon održanih razgovora izrazio svoje zadovoljstvo riječima: »Svaki posjet na ovako visokoj razini djeluje ohrabrujuće za rad stranke, a suradnja DSHV-a kao jedine objektivne političke snage hrvatske zajednice na ovom prostoru i matične države mora biti argumentiranija, jača i bolja, i na osnovu toga ocjenjujemo da će rezultat ovog razgovora danas biti konkretizacija određenih programa koji će se tijekom ove godine odvijati na relaciji stranke vojvođanskih Hrvata i institucija u matičnoj državi.
BUNJEVAČKO KOLO: Izaslanstvo je tijekom boravka u Subotici posjetilo i HKC »Bunjevačko kolo«, gdje su ih s radom Centra upoznali predsjednik Mirko Ostrogonac i članovi Upravnog odbora Davor Dulić i Josip Horvat.        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika