Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očevim sto­pa­ma

Vedran Vereš, učenik petog razreda OŠ »Ivan Milutinović« u Subotici, već šestu godinu se aktivno bavi atraktivnim, dinamičnim sportom u kojemu dolazi do izražaja brzina, spretnost, okretnost, ali i ponajviše hrabrost za pravu mušku igru. U hokeju, toj lijepoj igri na ledu, zasigurno najteže je biti vratar izložen vjetrometini brojnih snažnih udaraca koji tijekom susreta bivaju upućeni na domaći gol, a ovaj mlađani petoškolac je upravo izabrao ovu najodgovorniju poziciju.
4Kako si se odlučio za aktivno bavljenje hokejom?
Za hokej sam se odlučio ponajviše iz razloga što je i moj tata dugo igrao hokej, pa sam nekako nastavio obiteljski niz hokejaša, s obzirom da se i moj stric, također uspješno bavio ovim sportom.
4Opće je poznato da je na našim prostorima hokej, nažalost, isključivo sezonski sport. Što radite poslije završetka zimske sezone, kada više nema leda na subotičkom klizalištu?
Sezona leda traje isključivo tijekom zime, najdulje do konca trećeg mjeseca, a potom se još neko vrijeme snalazimo odlascima u Mađarsku ili Rumunjsku. Ipak nastojimo najviše uraditi tijekom glavne, zimske sezone, kada imamo priliku trenirati gotovo svaki dan. Za vrijeme ljetnih mjeseci trčimo i radimo na snazi, iščekujući ponovni dolazak hladnijih dana i novog leda.
4Tko su treneri koji rade s tvojom generacijom?
Ove godine s mojim godištem (1993.) rade dva trenera, Tivadar Gabrić i Robert Vereš
4Otkud izbor vratarskog mjesta u momčadi?
Kao i za izbor hokeja kao sporta i za mjesto u timu zaslužan je moj otac Ladislav, koji je također bio uspješan vratar i nekako logično je bilo da nastavim njegovim stopama.
4A što je sa strahom? Vratar je gotovo svakog trenutka izložen brojnim snažnim udarcima?
U početku je bilo straha, pogotovo kada me je pak nekoliko puta pogodio u tijelo, ali je vremenom nestalo bilo kakve bojazni. No, važno je naglasiti kako i adekvatna sportska oprema u mnogome znači za potpunu zaštitu od mogućih povreda i udaraca.
4Što sve ulazi u neophodnu opremu jednog hokejaškog vratara?
Hokejaški vratari imaju posebne, specijalne klizaljke i drugačiju palicu za igru, također su i štitnici prilagođeni ulozi koju ovaj igrač obavlja. U standardnu opremu ulaze još i suspenzor, šiceri, hokejaški dres i gaćice.
4Koliko vratar aktivno sudjeluje u igri?
Moji treneri uvijek naglašavaju kako vratar sudjeluje 80 posto vremena u igri i da je on najvažniji igrač u momčadi, jer važno je sačuvati, prije svega, svoj gol.
4S kojom momčadi najčešće igrate?
Najčešće igramo s beogradskim klubovima – s momčadi Partizana, Crvene zvezde, Taša, te Vojvodinom iz Novog Sada, ali često igramo i protiv ekipa iz inozemstva, ponajviše iz susjedne Mađarske. Za ovih nekoliko godina, otkad igram hokej, igrao sam i protiv momčadi iz Hrvatske, Rumunjske…
4Koji bi susret izdvojio u tvojoj dosadašnjoj igračkoj karijeri?
Bio je to polufinalni susret protiv Crvene zvezde u Beogradu, u kojemu smo u zadnjim trenucima uspjeli izjednačiti rezultat i izboriti produžetke. Kako ni poslije dva produžetka nije bilo pobjednika, pristupili smo izvođenju penala, u kojemu nisam primio niti jedan gol i uspjeli smo pobijediti.
4Tko je tvoj hokejaški uzor?
Od svih hokejaških vratara najviše mi se dopada češki vratar Hašek koji brani u glasovitoj NHL.                           

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika