Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sla­lom za po­vi­jest

Na dan kada ovaj tekst bude izašao u novom broju »Hrvatske riječi«, bit će poznati svi slavodobitnici prve skijaške utrke na teritoriju Hrvatske vožene u redovitom kalendaru prestižnog natjecanja za Svjetski kup. Ženski slalom, koji je predviđen za jučerašnji, 20. siječnja na Sljemenu pokraj Zagreba (u ski sportu koji je u mnogome povezan s vremenskim događanjima uvijek su moguća odgađanja, a s obzirom da se zbog tiskarskih rokova ovaj tekst piše par dana unaprijed, iskreno se nadamo da utrka neće biti otkazana prim. a), ući će poslije dvije odvožene utrke u povijest i anale skijaškog sporta u Hrvata.
    Jer nikada do sada jedna ski utrka za Svjetski kup nije vožena na njezinom teritoriju, nikada nije održana u glavnom gradu jedne države (uvijek su to uglavnom manja gorska mjesta u kojima se nalaze glasoviti skijaško-turistički centri) i nikada dosad hrvatska publika nije imala prilike navijati za svoje cure na »domaćem terenu«. Sve do povijesnog četvrtka 20. siječnja.
POVIJEST POVIJESNE UTRKE: Kako se to uopće dogodilo da Hrvatska i Zagreb (Sljeme) dobiju organizaciju jedne utrke »bijelog cirkusa«, prestižnog skijaškog svjetskog natjecanja koje po svojoj organizaciji i nagradama ponajviše sliči vrhunskom tenisu? Pokraj velikih i neospornih zasluga direktora hrvatske skijaške reprezentacije Vedrana Pavleka, prvog hrvatskog skijaša koji je uspio ući u svijet vrhunskog skijanja, te cijelog organizacijskog odbora na čelu s predsjednikom Hrvatskog skijaškog saveza Srećkom Ferenčakom, za dobivanje ovakve počasti i uvrštavanje u kalendar Svjetskog kupa najviše zasluga ipak ima obitelj Kostelić sa svojom neponovljivom perjanicom – Janicom. Njezini rezultati, s kojima je već odavno za sebe osigurala vječito mjesto na Olimpu najvećih sportskih velikana, brojne pobjede i naslovi na svim mogućim ski natjecanjima od već spomenutog Svjetskog kupa do Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, bili su najbolja preporuka njezinoj zemlji prilikom natjecanja za privilegirano mjesto u organizaciji jednog od najvećih sportskih događaja u hrvatskoj povijesti. Od svog prvog pojavljivanja na velikoj sceni, pa sve do danas, kada je poslije višemjesečne stanke zbog bolesti i operacije štitnjače ponovno na vrhu ukupnog poretka, Janica Kostelić postavila je nove standarde ženskog skijanja, doprinijevši umnogome svojom uvijek relaksiranom pojavom i vrhunskim ski umijećem, popularizaciji ženskog skijanja. Došavši iz malene zemlje koja nema niti jedan ozbiljniji skijaški centar, Bjelolasica i Platak su ipak skromna skijališta za manji kapacitet posjetitelja, uspjela je gotovo u trenu zagospodariti svjetskim skijanjem, preotimajući unaprijed rezervirane lovorike predstavnicama najjačih svjetskih skijaških velesila iz moćnih ski država poput Austrije, Italije, Švedske, Amerike.
    Vođena trenerskom rukom, često osporavanog i kritiziranog, oca Ante, uz podršku brata Ivice, također uspješnog skijaša svjetskog formata, Janica je dosegnula najviše visine ovog lijepog zimskog sporta koji ima milijune poklonika diljem snježnog globusa. A s tih visina, kojima suvereno vlada, uspjela je, zahvaljujući svojoj veličini, reputaciji koju uživa, skinuti jednu zvijezdu i podariti je svojoj državi u kojoj, zahvaljujući upravo njoj, svi znaju za rezultate ne samo slalomskih, već i veleslalomskih ili utrka u spustu.
NAGRADNI FOND: Sukladno pravilima, koje propisuju uvjeti za organiziranje jedne utrke FIS Svjetskog kupa, osiguran je nagradni fond od 150.000 eura iz kojeg će biti nagrađeno prvih 30 natjecateljki. Za prvo mjesto, uz kristalnu statuu »Zlatnog medvjeda«, pobjednici slaloma sljeduje ček na 50.000 eura, drugoplasirana skijašica bit će bogatija za 25.000 eura, dok će treće mjesto na pobjedničkom podiju biti nagrađeno s 12.500 eura. Ovisno o svom plasmanu, skijašice će također dobiti novčani ček u relaciji s osvojenim mjestom, a posljednja od njih (30.) dobit će 1.000 eura.
SPORTSKO-UMJETNIČKI PROG-RAM: S obzirom na značaj jednog vrhunskog događaja kojem će svjedočiti cijeli svijet, kao i dodatnu mogućnost propagandnog eksponiranja svih mogućih turističko-kulturno-umjetničkih potencijala, tijekom svih proteklih dana bio je upriličen bogat i kvalitetan prateći sportsko-umjetnički program. Centralna fešta odigravala se na glavnom zagrebačkom trgu, uz učešće brojnih popularnih glazbenih izvođača, koji su uz prisustvo još brojnije publike uveličali ovaj nesvakidašnji sportski događaj koji je od jučer zapisan velikim slovima u povijest Republike Hrvatske.                  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika