Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usu­glašava­nje za­ko­na s eu­rop­skim kri­te­ri­ji­ma

Prvi dio svog radnog vijeka Toma Cvijanov je proveo radeći u komisiji za polaganje vozačkog ispita pri SUP-u Subotica, da bi od prije nekoliko godina prešao u privatni sektor, otvorivši auto školu »Royal« za polaganje vozačkih ispita. Kao dugogodišnji radnik u branši koja je tijesno povezana s prometnom zakonskom regulativom, u prilici je da pojasni predviđene i očekivane izmjene zakona o polaganju i obuci budućih vozača, kao i osnovne probleme s kojima se susreću budući vozači.
4Zbog čega su uopće najavljene izmjene ovog Zakona?
Glavni atribut težnje za promjenom tj. izmjenom zakona je njegova očevidna zastarjelost, jer važeći zakon koji tretira obuku za polaganje vozačkog ispita je na snazi već više od dvadeset godina. U europskim zemljama zakon se svakih nekoliko godina na određeni način dotjeruje i modernizira, dok kod nas to dosad nije bio slučaj.
4Što bi konkretno trebale donijeti predložene izmjene?
Prije svega, prema mišljenju svih instruktora vožnje i ljudi koji se bave ovim poslom pokazalo se da je sadašnjih, zakonom predviđenih 20 sati vožnje premalo za adekvatniju pripremu budućeg vozača. Prijedlog novog zakona, koji je jednak nekadašnjem vojvođanskom zakonu, je da se za osnovnu obuku polaganja B kategorije (osobna vozila) uvede obveza od 30 sati bez mogućnosti kraćenja tog perioda. Također, u vezi obuke iz prve pomoći, nju bi mogli držati jedino liječnici.
4Kao dugogodišnji poznavatelj prilika kod obučavanja kandidata za polaganje vozačkog ispita, možete li usporediti negdašnje s današnjim generacijama?
Opći je zaključak mnogih mojih kolega da su današnje tzv. kompjutorske generacije djelomice slabije u demonstriranju određenih osobina koje su važne prilikom savladavanja vozačke obuke. Ponajviše se radi o znatno slabijim motoričkim reakcijama, refleksima koji su potrebni kod savlađivanja određenih specifičnih situacija u prometu. Razlog tomu je vjerojatno u velikom broju sati provedenih pred monitorima i televizijskim ekranima.
4Prema novom zakonu trebalo bi uvesti i novine oko starosne dobi, pa bi mladi vozači dobivali dozvole i prije navršene osamnaeste godine života?
U pitanju je pokušaj usuglašavanja i usklađivanja s europskim zakonskim normama, uvođenjem određenih potkategorija, primjerice A1, B1, C1… Ovim potkategorijama uvjetuje se određenim skupinama ispunjavanje vremenskog uvjeta za stjecanje normalne, osnovne kategorije, ali se s druge strane mlađim ljudima daje pravo da i prije osamnaest godina pristupe obuci i polaganju vozačkog ispita. Konkretno, na primjeru motocikla, ukoliko biste položili za A1, mogli biste upravljati samo vozilom do 125 kubičnih centimetara.
4Za mlađe vozače osobnih vozila (B1 kategorija) u planu je određena probna dozvola.
Zbog očevidnih slabosti mlađih vozača te njihovog neiskustva, predviđa se uvođene probne dozvole koja bi se izdavala na vremenski period od dvije godine. U tom razdoblju vozač ne bi smio kretati se brzinom većom od 100 km na sat, također bi morao prilikom upravljanja motornim vozilom u noćnim satima biti pod nadzorom osobe koja ima vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Praktično, vozačima potkategorije B1 bilo bi na određeni način zabranjeno samostalno upravljanje motornim vozilom u vremenu od 23 sata navečer do 5 sati ujutro.
4Na koncu, koliko je u sadašnjim uvjetima potrebno vremena da se savlada osnovna obuka za polaganje vozačkog ispita?
Prema važećem zakonu cijela procedura osnovne obuke može se dosta brzo obaviti, otprilike za mjesec dana, u kojima se obavlja teoretska priprema u trajanju od 16 sati i praktični dio vožnje u trajanju od dvadeset sati. Velika novost i pomoć je korištenje kompjutorskih simulacija koje svaki kandidat može samostalno instalirati na osobno računalo.              

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika