Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cikla i hren

Prema sve ozbiljnijim najavama čini se da ni ove godine nećemo biti pošteđeni još jedne epidemije gripa, kao ni propratnih »bolesničkih« vrsta poput raznovrsnih hunjavica, kijavica, viroza i sličnih neprijatelja našeg zdravlja. Ukoliko niste na vrijeme vakcinirani i ne želite provjesti ostatak zime u potpunoj izolaciji, preporučljivo je pokušati se obraniti i putem zdrave prehrane koja u sebi nosi puno potrebnih sastojaka.
    Obzirom da su egzotična južna voća, bogata vitaminskom kvalitetom, često nedostupna prosječnom potrošač-kom džepu, evo prijedloga za jedan svima dostupni duet zdrave hrane koja bi se barem u jednoj svojoj polovici morao naći na svakoj zimskoj trpezi. Crveno-bijeli korijeni, različitih okusa, ovisno o afinitetima potrošača mogli bi pomoći u obrani zdravlja…
CIKLA (Beta vulgaris L.): Ovaj korijen tamno crvene boje, posve neugledan na prvi pogled, u dubini svoje unutrašnjosti sadrži ogroman zdravstveno-zaštitni potencijal koji predstavlja bogati izvor raznovrsnih boljitaka za naš organizam. Prije svega cikla djeluje kao jedan od najboljih prirodnih lijekova za povećanje krvnih zrnaca i kao takva predstavlja značajni lijek za liječenje malokrvnosti. Već 100g dnevne doze svježe narendisanog korijena postiže vidljive efekte, a za one koji ne vole ciklu u ovom obliku dovoljno je popiti sok od najmanje 50g svježe isceđevine. Interesantno, iako je cikla od davnina bila poznata još i drevnim liječnicima i znanstvenicima, svoje priznanje kao lijekovite biljke dobila je tek u drugoj polovici prošlog stoljeća (1961.) zahvaljujući znanstvenim radovima glasovitog mađarskog znanstvenika dr. Aleksandra Ferenczia, te njemačkog liječnika Schmidta.
    Spomenuti mađarski znanstvenik otkrio je kako crvena boja cikle potječe od sastojka pod imenom antocijan koji pak u sebi sadrži sposobnost da efektivno djeluje na suzbijanju ćelija tumora, smanjujući iste i vraćajući napadnutom tkivu normalnu histološku strukturu. Kod najtežih oblika malignih oboljenja preporuča se uzimanje i do 1l svježe iscjeđenog soka, a treba ga uzimati u pojedinačnim gutljajima. Uz antocijan, cikla sadrži još jedna iznimno ljekoviti sastojak, betain koji izvanredno djeluje za poboljšanje funkcije jetre i liječe-nje bolesti žuči.
Energetska vrijednost: 161 kJ ili 38,5 kalorija za 100g
HREN (Cochlearia armoracia L.): Ovaj lijekoviti korijen bijele boje u javnosti je mnogo poznatiji kao popularni pikantni začin pretežito mjesnim delicijama, a da se pritom najčešće zaboravlja njegovo osnovno dejstvo na ljudski organizam. Zbog osobine da nadražuje sluzokožu želuca on ima sposobnost da potiče lučenje sokova za varenje, također dobro djeluje prilikom liječenja bolesti debelog crijeva, kao i odlično diuretsko sredstvo. Iznimno je važno paziti na količinu koja se konzumira je jer zbog svoje jačine ovak korijen može štetno djelovati na bubrege, tako da je najbolje uzimati manje i odmjerene doze. Ipak umjerena i kontrolirana konzumacija hrena izuzetno je dobra za zdravlje, pogotovo kod osoba oboljelih od dijabetesa koji se čak preporuča svakodnevno uzimanje. Ova biljka se najčešće konzumira u varijanti narendanog korijena, ali je i njezin svježe iscjeđeni sok također blagotvoran za ljudski organizam. Pa ipak većina ga najviše voli uz kobasice, hrenovke ili još bolje, neku pečenku.
    Energetska vrijednost: 164,7 kJ ili 74,2 kalorije
TRŽNICA KAO APOTEKA: Ukoliko polagano osjećate prve simptome slabosti organizma ili pak zdravo razmišljate o najboljoj prevenciji, umjesto u apoteku mnogo je jednostavnije (i jeftinije) češće otići na tržnicu. Cijena ovog crveno-bijelog dueta dostupna je svakom džepu, a njihova zdravstvena snaga blagotvorna svakom organizmu.                                       
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika