Arhiv tekstova Arhiv tekstova

LCD Soundsystem – »LCD Soundsystem« DFA Records, 2005.

Poslije nekoliko singlova kakvi su »Yeah« i »Losing My Edge« koji su uspjeli vrlo lako steći kultni status, ovo je dugo očekivan debitantski album za Lcd Soundsystem. Iza ovog projekta krije se producent i vlasnik etikete »DFA Records« James Murphy, koji je slavu stekao suradnjom sa skupinama Radio 4, The Rapture, UNKLE, Le Tigre, N.E.R.D, kao i neuspjelim pokušajem rada s Britney Spears i odbitkom suradnje s Janet Jackson. Soundsystem je termin koji označava uličnu diskoteku, u njegovom slučaju to je podij dance punka – popularnog žanra čiji je baš on utemeljitelj.
    Murphyjeva genijalnost stigla je do šireg auditorija kada je, uz posao DJ-a u klubovima New Yorka, otvorio i svoj privatni studio. Od tada sve postaje dio velike priče o uspjehu.
CROSSOVER PLESA I ROCKA: Album vrlo interesantne sinteze različitih stilova ujedinjujućeg plesnog karaktera otvara priča o novom pogledu na glazbeni crossover plesa i rokenrola, direktan udarac Murphyjevog umjetnog ritmičkog seta i prirodnog gitarskog rifa u pjesmi »Daft Punk Is Playing at My House«. Perkusioni dinamizam nastavlja se na »Too Much Love« i electro-pop sekvencama pjesme »Tribulations«. Tako stižemo i do aktualnog singla, manifesta nove subkulture, fuzije garažnog roka i minimalističkog ritma »Movement«.
    »Never as Tired as When I’m Waking Up« predstavlja predah kroz baladu u najboljem The Beatles maniru. Vrlo prijatno iznenađenje, koje pokazuje da je Murphy sposoban napraviti vrhunske skladbe, a da je njegov stil svjestan izbor – nikako nedostatak glazbenog umijeća. »On Repeat« jasno govori o repetitivnosti ove numere, kojoj je vrlo srodna i sljedeća »Thrills«. Poigravanje elementima disca, funky i soul pjevanja čini građu za »Disco Infiltrator«. Ambijentalna i smirenija »Great Release«, neka vrsta hommagea Brianu Enou, zatvara ovaj intenzivni glazbeni uradak. Važno je još napomenuti da Marphyjevo pjevanje čini zanimljiv spoj utjecaja Mark E. Smitha (The Fall) i Princea, što je posljedica njegovog širokog sagledavanja popularne glazbe.
    Revolucija se ponovno vraća na glazbene podije u samo jednom čovjeku – Jamesu Murphyju. Yeah!
 Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika