Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čaro­li­ja kla­sičnog in­stru­men­ta

Kornelije Vizin je rođen 1977. godine u Subotici. Osnovnu i srednju Muzičku školu završio je u Subotici, a nakon toga se odlučio otići na studij glazbe. Prvih je godinu dana svog studija proveo u Zagrebu, mada su mu planovi oduvijek bili studirati u nekoj drugoj zemlji. Stjecajem okolnosti to je bila Austrija, gdje je na sveučilištu »Mozarteum« u Salzburgu, magistrirao orgulje (titula: mag. art) kod profesora Daniela Chorzempe.

4Premda ste učili klavir, ipak ste izabrali orgulje. Kakav je odnos ta dva instrumenta danas u Vašoj profesionalnoj i privatnoj praksi?
Završio sam klavirski odsjek u srednjoj Muzičkoj školi, a još u to vrijeme sam počeo svirati orgulje. Danas su mi orgulje na prvom mjestu, mada sviram i klavir ali ne profesionalo, više za sebe i zbog ljubavi prema glazbi.

4Gdje ste se upoznali s ovim ipak manje popularnim instrumentom, tj. kada ste odlučili svirati orgulje?
Prvi kontakt s orguljama je bio u crkvi i na televizijskim snimcima. Taj me je instrument doista privukao, a prvi puta sam za njega sjeo u subotičkoj Crkvi sv. Terezije Avilske s nekih 14 godina.

4Dosadašnji nastupi?
Svake godine kao studenti održavali smo koncerte, obrađivali po jednu glazbenu epohu, te putovali u neku zemlju gdje imamo najbolje očuvane instrumente. Putovanja su bila po Italiji (za potrebe renesansne glazbe), Austriji, Njemačkoj i Francuskoj – te prilike smo koristili za sviranje na kvalitetnom historijskom instrumentu.
4Nastupi unutar crkvenih ansambala u Subotici, kao i Vaše prve afirmacije na ovom polju?
Bio sam član zbora »Albe Vidaković« kao mlađi, nastupi su mi bili vezani za ovaj zbor, a nastupao sam i s ansamblom »Collegium Musicum Catholicum« koji vodi Miroslav Stantić, uglavnom samo za prilike blagdana kao što su Božić i Uskrs. Ipak, što se tiče orgulja u Subotici malo sam nastupao, razlog tome je što su orgulje u svakoj crkvi u prilično lošem stanju, te sam tako ograničen i samim mogućnostima u repertoaru. Ali, to ne znači da nikada neću solistički nastupiti, naprotiv, u planu je jedan koncert na ljeto. Naravno, tu su i nastupi vezani za zbor kada zatreba i kada sam u mogućnosti. Planiramo i jedan koncert u Beogradu, u Crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije, koja ima najbolje orgulje u ovoj zemlji.

4Čime se bavite kada se ne bavite glazbom i kako promatrate situaciju u popularnoj glazbenoj kulturi?
Rekreativno se nastojim baviti vježbanjem u teretani, volim čitati i puno slušam glazbu što je i dio profesionalne naobrazde. Što se tiče suvremenih pojava na glazbenoj sceni, volim techno i rado posjećujem takve klubove. Najviše me se doimlju njegovi žanrovi house i drum ‘n’ bass.

4Planovi za budućnost, što se tiču Vašeg usavršavanja i karijere?
Imam plan otići još na profesionalno dvogodišnje usavršavanje, a uz to bih htio započeti i raditi. Ovo usavršavanje je bitno za mene zato što bih morao steći iskustvo rada s još nekim profesorom. U planu je Rotterdamski konzervatorij u Nizozemskoj, u klasi profesora Ben van Ostena.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika