Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ko­lo igra, tam­bu­ri­ca svi­ra

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« tradicionalna manifestacija »Veliko prelo« bit će održana 29. siječnja u Subotici u velikoj dvorani Centra. Ove godine navršava se 126 godina od održavanja prvog »Velikog prela«, koje je po prvi put kao kulturnu manifestaciju organizirala »Pučka kasina« 1879. godine. Do Prvog svjetskog rata »Veliko prelo« se održavalo svake godine, a tradicija održavanja ove manifestacije nastavljena je 1919. godine, od kada se »Prelo« održava svake godine na Marin dan, 2. veljače, sve do Drugog svjetskog rata.
    Nakon 1945. godine »Prelo« nije održavano sve do 1970. godine, kada je ova manifestacija obnovljena u organizaciji HKUD »Bunjevačko kolo«, ali kako je »Prelo« po tadašnjim službenim izjavama komunističke vlasti širilo ‘nepoželjna nacionalna osjećanja’, manifestacija je ugušena. Održavanje jednog od najstarijih običaja bunjevačkih Hrvata iznova je aktiviralo KUD »Bunjevačko kolo« godine 1990., a od kada se Društvo 1995. godine ponovno izborilo za izvorni predznak u nazivu – hrvatsko – preimenovanjem Društva u Hrvatski kulturni centar, čime se označuje izvorno hrvatsko opredjeljenje i iskazuje nacionalna komponenta, »Veliko prelo« se održava u organizaciji Centra.
»PRELJSKA PISMA«: Predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjeg »Velikog prela« Josip Horvat, ističe kako manifestacija i dalje sadrži narodni običaj koji je ustanovljen od prvog »Prela« 1879. godine, ali sadašnje »Prelo« uključuje malo bogatiji sadržaj, jer se pokraj natječaja za »Preljsku pismu«, održava i izbor »Najlipče prelje«.
    »Za prvo ‘Prelo’ napisana je i otpjevana jedna od najljepših pjesama bunjevačkih Hrvata ‘Na veliko prelo’, koju je napisao Nikola Kujundžić, a pjesmu je uglazbio Stipan Mukić. Ta pjesma je danas poznata pod nazivom ‘Kolo igra, tamburica svira’ i s tom pjesmom će i otpočeti ovogodišnje ‘Prelo’, a pjevat će je Antonija Piuković. I ove godine je raspisan natječaj za ‘Preljsku pismu’, a svi zainteresirani mogu sudjelovati na ovome natječaju.
    Svoju pjesmu trebaju dostaviti u prostorije ‘Bunjevačkog kola’ do srijede, 26. siječnja. Predsjednik žirija koji će ocjenjivati pristigle radove je književnik Milovan Miković, a članovi su književnici Lazar Merković, Vojislav Sekelj, Tomislav Žigmanov, ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala bunjevački pisama dr. Marko Sente. Žiri će nagraditi tri najbolje pristigle pjesme. Za najbolju pjesmu nagrada je od predstavništva u Beogradu izdavačke kuće ‘Školske knjiga’, druga najbolja pjesma bit će nagrađena umjetničkom slikom iz fundusa Likovnog odjela Centra ‘Bunjevačko kolo’, dok će se za treću nagrađenu pjesmu dodijeliti knjiga Ante Sekulića ‘Izabrane pjesme’«, kazao je Josip Horvat, napominjući kako će večer biti ispunjena glazbom, za što će se pobrinuti orkestar »Ravnica«, a po prvi puta na Velikom prelu nastupit će i vokalni solisti koji su dobili nagrade na IV. Festivalu bunjevački pisama, Marija Jaramazović i Ante Crnković.
»NAJLIPČA PRELJA«: Po tradiciji, na bini dvorane »Bunjevačkog kola« bit će postavljena takozvana ‘živa slika’, koja predstavlja starinsku salašarsku sobu s krušnom peći, astalom sa stocima i klupom s pervazom. U starinskoj sobi su nazočne tri generacije: majka, dida, sin i snaja, zet i kćer s unučadima, a ‘živom slikom’ se želi pokazati ambijent nekadašnjeg obiteljskog prela. U prvom dijelu večeri nastupit će i Folklorni odjel »Bunjevačkog kola« s koreografijama bunjevačkih igara i igara iz Baranje, kao i pjevački zbor Odjela.
    »Sadržaj Prela obogaćen je od novijeg datuma izborom ‘Najlipče prelje’ čime se želi pokazati ljepota narodne nošnje bunjevačkih Hrvata, kao i ljepota naših djevojaka. Uvjet za ovaj izbor je da djevojke budu obučene u narodnu nošnju, a žiri za izbor ‘Najlipče prele’ čine svi gosti Prela. Sve sudionice ovoga izbora bit će nagrađene, a posebne nagrade će dobiti tri ‘najlipše prelje’.
    U drugom dijelu večeri goste će zabavljati orkestar iz Republike Hrvatske kao iznenađenje večeri. Uz bogati meni, predviđena je i tombola, a prva nagrada tombole je sedmodnevni boravak na hrvatskom primorju u mjesecu kolovozu. Ulaznice za ‘Veliko prelo’ su u prodaji od 21. siječnja i mogu se kupiti u ‘Bunjevačkom kolu’ po cijeni od 1.600 dinara u prijepodnevnim satima od 12 do 14 sati, a u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati. Mislim da je cijena ulaznica primjerena, jer i svih 220 prodanih ulaznica, koliki je kapacitet dvorane, ne mogu pokriti troškove organizacije ove kulturne manifestacije, te nam je dragocjena pomoć sponzora od kojih se ističe župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer, koji po treći put dovodi tamburaše iz Slavonije«, kazao je Josip Horvat, napominjući kako se ovogodišnje Veliko prelo održava u znaku skromne proslave 35-te godišnjice od osnivanja »Bunjevačkog kola«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika