Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­sti­tu­ci­je šute, PPK ku­pu­je vri­je­me

SONTA – Prošlotjedni protesti poljoprivrednika u Sonti bili su reakcija na odugov
ačenje isplate duga za prodanu pšenicu, soju, suncokret, celer i kukuruz iz roda 2004., godine. Pedesetak kooperanata Poljoprivredno-prehrambenog kombinata »Sonta« potražuje od ovog poduzeća više od 9 milijuna dinara, od kojih Sonćani traže svojih 6,5 milijuna. Još jesenas, kad je prošao termin za isplatu druge rate za predanu pšenicu, grupa nezadovoljnih kooperanata je pozvala Poljoprivrednu inspekciju Zapadno-bačkog okruga, no, reakcija je izostala. Uslijedila je kontrola financijske policije, nakon čega je druga rata djelomice isplaćena i to, uglavnom, kooperantima s manjim potraživanjima. Od tad više nije bilo isplata, usprkos stalnim obećanjima i prolongiranjima čelništva Kombinata. U prosincu, na inicijativu Josipa Miloša, grupa oštećenih kooperanata je prijavila slučaj MUP-u, odsjeku gospodarstvenog kriminala u Somboru, gdje su evidentirani problemi i obećana im hitna operativna obrada. Sa slučajem je upoznat i općinski javni tužitelj, Srećko Vejin, iz općinskog suda Apatin. On je obećao potporu i suradnju, no, po njegovim riječima, prethodni postupak mora obaviti MUP.
    Istog dana kad i Okružno javno tužilaštvo sa slučajem je upoznato i cjelokupno općinsko čelništvo, koje, po riječima Milana Škrbića, dopredsjednika Općine Apatin, nema ingerencije u rješavanju nastale situacije, već može ovim ljudima pružiti moralnu potporu i pomoći im oko angažiranja nadležnih institucija, te mjera pravna naravi. Posljednjeg dana 2004. godine, održan je sastanak oštećenih sa ravnateljem Kombinata, Vladimirom Ćukom, koji im je obećao isplatu do konca siječnja 2005. godine, ukoliko budu osigurana sredstva za tu namjenu. Nezadovoljni kooperanti su tražili za 10., siječanja razgovor s Radomirom Narandžićem, većinskim vlasnikom PPK na koji je pozvano općinsko čelništvo. Između ova dva sastanka ravnatelj Ćuk je ponudio povjeriteljima isplatu duga u umjetnom gnojivu, što je jedan dio i prihvatio, iako nije poštovan paritet 160 kg pšenice za 100 kg gnojiva, već je obračunato 223 kg pšenice za 100 kg gnojiva. Ovo se odnosi na NPK, a kod UREE i AN-a, paritet je narušen još drastičnije.
    U međuvremenu, Poreska uprava je, radeći svoj posao, dostavila opomene za neplaćene rate poreza i doprinosa, s pripadajućom kamatom, ovim ljudima, a nekima od njih i rješenja o prinudnoj naplati. Kako će se riješiti ova konfuzna situacija? Direktor Ćuk je otvoreno izjavio da su sredstva kooperanata usmjerena na plaćanje obaveza Kombinata, čime je višestruko prekršen Zakon. U cijelom slučaju postoje elementi koji su pod udarom Članova 136. 139. 246. i 252. Krivičnog zakonika Republike Srbije. No, krivični proces ne garantira isplatu oštećenima, dug se može naplatiti u parničnom postupku. Moguća je zajednička tužba putem zastupnika, ili pojedinačne tužbe.
    U najboljem slučaju, do naplate bi moglo doći u vrijeme kad će već biti kasno i za proljetne radove u poljodjelstvu, a poznajući efikasnost naših sudova, kooperanti će se nerado upustiti u ovaj vid naplate. Ukoliko, ipak, do spora dođe, postoji mogućnost da, uslijed nedostatka novčanih sredstava, jedan dio akcija većinskog vlasnika dođe u posjed povjeritelja. No, tu bi trebalo izvršiti novu procjenu vrijednosti kapitala, jer je došlo do promjena. Nakon preuzimanja PPK, novi vlasnik je otuđio dio mehanizacije bez suglasja malih akcionara, a isto tako, povećala su se i dugovanja Kombinata. To je, zasigurno, znatno umanjilo vrijednost akcija, čime je pričinjena šteta malim akcionarima. Sve u svemu, utjerivanje duga za ova vrijedne ljude će biti dugotrajan i mukotrpan proces, a posljedice će se tek u ovoj godini pokazati u punoj mjeri jer poljodjelstvo ne trpi kašnjenje i preskakanje radova vozanih za sezonu.
    U kontaktu s općinskim čelnicima kooperanti su se dogovorili da većinskom vlasniku PPK petak, 21. siječnja, ostave kao posljednji rok isplate dugovanja. Ukoliko se dogovor ne ispoštuje u ponedjeljak slijedi ponovno okupljanje poljoprivrednika skupa s općinskim čelnicima i pokretanje pravnih mehanizama.          Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika