Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Podrška manjinskim glasilima

Pokrajinski tajnik za informiranje Milorad Đurić izjavio je za novosadski list »Dnevnik« da će prioritet toga tajništva u 2005. godini biti praćenje informiranja i financijska potpora listovima na jezicima nacionalnih manjina, za što je izdvojeno čak 65 posto ukupnog proračuna ovog tajništva, odnosno 132 milijuna dinara.
    »Iako Skupština Vojvodine više nije osnivač listova na jezicima nacionalnih manjina, pošto su osnivačka prava prenesena na nacionalna vijeća manjinskih zajednica, uvažavajući ustavno pravo manjina na informiranje na njihovom jeziku i činjenicu da je Vojvodina multietnička zajednica, Tajništvo će nastaviti financijski podržavati te listove kako bi se informiranje manjina približilo njihovim potrebama«, rekao je Đurić.
    Dodao je i da će Tajništvo za informiranje u 2005. godini izdvojiti oko četiri milijuna dinara za nastavak informiranja o radu Skupštine i Izvršnog vijeća Vojvodine i njihovih organa, te da je oko 3 milijuna dinara namijenjeno za unapređenje i razvoj općinskih, regionalnih i lokalnih medija. Đurić je istaknuo kako su u proračunu njegovog tajništva prvi put osigurana sredstva za informiranje osoba s posebnim potrebama, prije svega za slijepe i slabovide, a u iznosu od pet milijuna dinara.
    Do prošle godine je prenesenim sredstvima iz republičkog proračuna financirana i Radio-televizija Novi Sad, koja je još uvijek u sastavu RTS. S obzirom da još uvijek nije obavljena diobna bilanca i da po Zakonu o radiodifuziji još uvijek RTV NS nije prerastao u javni servis, hoće li Pokrajina i dalje financirati tu medijsku kuću?
    »Radio-televizija Novi Sad je i dalje u sustavu RTS i njeno financiranje će biti nastavljeno u okviru toga sustava. Iako je prvobitno bilo predviđeno da od ukupnih proračunskih sredstava namijenjenih za RTS, RTV NS dobije 25 posto, da bi potom taj iznos bio smanjen na 18,6 posto, ni taj dogovor nije u potpunosti poštovan. O tom problemu bilo je razgovora u pokrajinskoj vladi i dogovoreno je da se on ponovno predoči republičkom ministru za kulturu i informiranje Draganu Kojadinoviću. Naime, s obzirom da je nacrt diobne bilance već urađen, očekujemo od Vlade Srbije da taj posao završi do kraja. Sadašnji status i organizacija RTV Novi Sad je neodrživ i bez perspektive. Neophodno je da se nakon diobne bilance organiziraju dvije odvojene radiodifuzne ustanove, koje trebaju prerasti u javne servise. Kakosadašnji model i razina financiranja RTV Novi Sad nisu prihvatljivi i ne pridonose čak ni njenom opstanku, a kamoli razvoju, neophodno je što prije definirati i novi način financiranja, bilo putem pretplate ili sredstvima iz proračuna. Nadam se da će ova godina biti godina rješavanja tog problema, jer svako odlaganje sve više ruinira ovu medijsku kuću, a ključ za rješenje problema nije u Banovini, već u Vladi Srbije, i jedino što mi možemo jest da apeliramo da se to što prije regulira.«
    Je li se pokazalo opravdanim osnivanje regionalnih televizija, koje je Tajništvo za informiranje u prošlom sazivu financijski podržalo?
    »U Tajništvu je planirano uvođenje monitoringa i praćenja rada svih lokalnih medija s kojima imamo uspostavljenu suradnju, jer nam sad ta povratna informacija nedostaje. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, pojedine regionalne televizije su opravdale svoj status, ali ima i onih koje još nisu zaživjele u pravom smislu, te ćemo ih i dalje pratiti i pokušati im pomoći, kako bi sustav regionalnih televizija omogućio pravovremeno informiranje građana na teritorijima koje pokrivaju.«
    Ovo je i godina u kojoj se očekuje privatizacija svih medija čiji je osnivač Pokrajina. Prati li Tajništvo za informiranje te procese?
    »Samo Tajništvo u procesu privatizacije nema obvezujući udio, iako bi u principu svi takvi projekti trebali biti odobreni i od Pokrajine. Što se tiče privatizacije elektronskih medija, postoje određeni uvjeti – od toga tko ih sve može kupiti, pa do uvjeta da ti privatizirani mediji moraju imati četiri sata vlastitog programa. Naše tajništvo će, dakle, primjereno svojim ovlastima, sudjelovati u tom procesu. Pretpostavljam da će ova godina biti dosta stresna i za medije, jer uz promjenu vlasništva idu i neke nepopularne mjere, kao što je otpuštanje viška zaposlenika. Međutim, promjenom vlasničkih odnosa će, nadam se, doći i do raščišćavanja kompletnog medijskog prostora«.

Mirjana Živić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika