Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Učinitću sve da ne bude rata na jugu Srbije

»Rata ne smije biti«, rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić tijekom svoga prošlotjednog boravka u Novom Sadu, dodavši da će on učiniti sve da do toga ne dođe.
    »Potrebne su nam stabilne reakcije, stabilne političke odluke i brza analiza situacije, koju smo imali tijekom prethodnih dana. Koordinacijski centar ima nove ovlasti i to je jako važno, jer je to tijelo pokazalo vrlo visoku razinu efikasnosti u prethodnim godinama«, rekao je Tadić u Novom Sadu 12. siječnja.
    Predsjednik Srbije je razgovarao i s rektorom i dekanima Sveučilišta u Novom Sadu, a na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici svečano je pustio u rad novu magnetnu rezonancu.
    Govoreći studentima Sveučilišta u Novom Sadu o trenutačnoj međunarodnoj poziciji Srbije i političkom ozračju na unutarnjem planu, predsjednik Srbije je ocijenio kako je »situacija u Srbiji iznimno loša« i da su društvu potrebne »dramatične promjene«.
    »Bez pune suradnje s Haškim sudom nema šanse za razvoj našeg društva. Bila bi velika nesreća za ovu zemlju ako optuženi pred Sudom ne shvate da će dobrovoljnom predajom pomoći i svojoj zemlji i svojoj djeci. Ako ipak ne odluče dragovoljno otići u Den Haag, oni moraju biti izručeni i točka«, istaknuo je predsjednik Srbije.
    Predsjednik Republike ocijenio je da će se u 2005. godini Srbija morati suočiti s nekoliko ključnih pitanja vezanih za izradu Studije izvodljivosti, razgovore o statusu Kosova i Metohije, odnose u Državnoj Zajednici SiCG i donošenje novog ustava Srbije.
    Novi ustav Srbije, po njegovim riječima, mora biti pravni okvir za stabilno funkcioniranje Srbije u idućem periodu. Taj ustav, dodao je, mora u punoj mjeri garantirati ljudska prava i prava i zaštitu etničkih zajednica, osigurati efikasnu organizaciju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i utvrditi teritorijalnu organizaciju koja će garantirati stabilnost države, te će omogućiti formiranje novih autonomnih regija u skladu s europskim standardima, kao i, kako je naveo, njihovo ukidanje u određenim slučajevima.
    »Novim ustavom mora biti definirana Autonomna Pokrajina Vojvodina kao funkcionalna regija i mora se konačno raspraviti što je sve Vojvodini potrebno kako bi bila moderna europska regija, koja pridonosi ne samo građanima Pokrajine, nego i državi Srbiji«, poručio je Tadić.
    On se založio za diskontinuitet s aktualnim ustavnim poretkom ustanovljenim za vrijeme režima Slobodana Miloševića i za raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu.                                 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika