Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tegobe s leđima

Tegobe s leđima su jedne od najčešćih tjelesnih tegoba odraslih osoba. Neodređeni bolovi u leđima predstavljaju glavni uzrok »izgubljenog« radnog vremena, te »izgubljenog« vremena poradi traženja lijekova i liječničke pomoći. A sve je to zbog jedne osobine koja ljudsku rasu čini drugačijom od ostalih, a to je uspravno držanje. Kralježnica je izuzetan mehanizam, koji osigurava stabilnost potrebnu da bismo uspravno stajali i rastegljivost potrebnu za aktivno kretanje. Tako se bolovi u leđima rijetko javljaju sami od sebe, a najčešće su posljedica bolesti kralježnice, prevelikog naprezanja mišića kralježnice, naglih pokreta tijela i podizanja teškog tereta. Češće se javljaju pri promjenama vremenskih prilika i to naročito na prijelazu jeseni u zimu, i zime u proljeće. Osobe koje na promjenu vremena reagiraju nekim tjelesnim smetnjama zovu se meteoropati.
Ipak, bolove u leđima ne izaziva samo bolest kralježnice, nego se oni pojavljuju i kod nekih drugih, također veoma čestih bolesti. Tako će različiti karakter bola, mjesto njegova nastanka i širenja, skoro precizno ukazati na bolest koja je uzrok postojećeg bola u leđima.
Tako npr. bolovi nastali nakon prenaprezanja ili ozljede, koji se šire prema bedrima i zadnjici, najčešće ukazuju na istegnuće leđnih mišića. Ove tegobe će proći ukoliko nekoliko dana mirujete, po potrebi uzimate lijekove protiv bolova i eventualno koristite fizikalnu terapiju u obliku nježnih masaža, te grijanje i hlađenje samih leđa.
Jak bol na točno određenom mjestu duž kralježnice ukazuje na razvoj osteoporoze, čije se osnovno liječenje ogleda u medikament-noj terapiji propisanoj od strane stručne osobe (liječnika opće medicine, endokrinologa, ortopeda, specijalista fizikalne medicine i sl.). Ovo stanje je najčešće kod žena u postmenopauzalnom dobu, nakon 50. godine života, i predstavlja opasnost zbog gubitka koštane mase te povećane sklonosti prijelomima kostiju, čak i pri najobičnijem padu na ravnom terenu. 
Bol u leđima kod žena koje su prošle četvrti mjesec trudnoće javlja se kod većine trudnica, zbog opterećenja kralježnice narastajućim stomakom. Ovdje može biti korisno naučiti kako pravilno dizati predmete, nositi ortopedsku obuću, popraviti držanje te spavati na tvrdom madracu.
Bolovi u donjem dijelu leđa pri povišenoj tjelesnoj temperaturi, bolnom mokrenju, mučnini i povraćanju upućuju na vjerojatan razvoj bubrežne infekcije, i to zahtijeva trenutačno liječenje antibioticima uz konzultaciju liječnika. Ukoliko se slični bolovi, ali bez povišene temperature, pojave i počnu širiti naprijed prema preponama s jedne strane ili s obiju strana, najčešće dijagnosticiramo postojanje kamena u bubrezima ili njegovo pomicanje prema mokraćnoj bešici. Ovo nekada znaju biti bolovi najjačeg stupnja koje čovjek može doživjeti.
Ipak, najčešći uzrok jakih bolova u leđima je razvoj diskus hernije, ili poznatije kao uklještenje kralježnice, iskliznuće diska i slično. Oni veoma često znaju biti praćeni i pojavom išijasa, a o njima će biti više riječi u idućem broju. 
PREVENCIJA: Najvažnija preventivna mjera za bolove u leđima je usvajanje i zadržavanje pravilnog držanja tijela pri stajanju i sjedenju. Svakako, redovita fizička aktivnost učinit će vašu kralježnicu čvršćom i jačom i spremnijom na izazove koje je čekaju. Postoji niz tzv. zaštitnih pokreta koji će čuvati vašu kralježnicu od prenaprezanja. Tako, primjerice, kad morate podizati teške terete ne savijajte se u struku. Čučnite držeći leđa uspravno dok hvatate predmete i tako uspravni ustanite. Prilagodite visinu svog stolca tako da punim stopalom dodirujete pod, pri čemu koljena trebaju biti nešto više od bokova. Također, spavajte na tvrdom madracu na leđima ili na boku, savijenih koljena, a nikako na stomaku.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika