Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obavijesti franjevačke crkve u Subotici

Na blagdan Svijećnice, na Marin 2. veljače u subotičkoj franjevačkoj crkvi svetog Mihovila započele su devetnice u čast Gospi Lurdskoj čiji blagdan obilježavamo 11. veljače. Devetnice su započele svečanom, koncelebriranom sv. misom koju je predvodio mons. dr. Ivan Penzeš, biskup subotički, dok devetnice ove godine vodi fra Ivan Cvetković, vikar franjevačkog samostana u Subotici. Pod misom je pjevao katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. U tijeku devetnice, 10. veljače misno slavlje ponovno će predvoditi preuzvišeni biskup subotički i to na blagdan Blaženog Alojzija Stepinca. 
 
Blagdan sv. Blaža – U utorak 3. veljače obilježen je blagdan Sv. Blaža, kada se u svim crkvama dijeli blagoslov grla i peciva. Svećenik dvjema unakrsnim svijećama blagoslivlja svakoga ponaosob i moli: »Po zagovoru svetoga Blaža, biskupa i mučenika oslobodio te Bog bolesti grla i svakoga drugoga zla.« Taj blagoslov se temelji na prastaroj predaji kojom je sv. Blaž spasio dječaka kojem je u grlu zapela riblja kost. 
 
Raspored svetih misa 
 
– Za vrijeme devetnice Gospi Lurdskoj, od 2 do 11 veljače, u 17 sati moli se sveta krunica, u 17,30 sati je sveta misa, te se moli kratka pobožnost u čast Gospi Lurdskoj.
– Od Nove godine u franjevačkoj crkvi u Subotici se promijenio redoslijed sv. misa
– Nedjeljom i blagdanom mise u 7 i 9 sati su na hrvatskom, u 8 i 10 na mađarskom jeziku, a večernja misa u 17,30 je prve i treće nedjelje na hrvatskom, dok je druge i četvrte na mađarskom jeziku. Od 1. svibnja do 1. listopada sv. mise se navečer služe u 18 sati.
– Svagdanje mise (radnim danom) služe se u 6, 9 i 10 sati, te navečer u 17,30 sati. Večernje mise su ponedjeljkom, srijedom i petkom na mađarskom jeziku dok su utorkom, četvrtkom i subotom na hrvatskom jeziku.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika