Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska viceprvak svijeta

Hrvatska nije prvak, ali je viceprvak svijeta. Devet uzastopnih pobjeda odvelo je najbolje hrvatske rukometaše do velikog nedjeljnog finala u zagrebačkoj Areni, ali je Francuska ovoga puta bila bolja (24-19) i posve zasluženo osvojila naslov najbolje svjetske reprezentacije. Iako je uvijek pobjede željna publika očekivala jedino zlato, i svjetsko srebro ima »zlatni sjaj«. Fenomenalna generacija vođena rukometnim genijalcem Červarom osvojila je peto odličje na velikim natjecanjima. Peto odličje u samo šest godina.
HRVATSKA NAKON SP-a: Bla-gi veo zaborava već polagano prekriva dojmove s netom završenog 21. Svjetskog prvenstva u rukometu i život, posve normalno, nastavlja svojim uobičajenim tijekom. Još neko vrijeme prepričavat će se zgode i trenutci koji će dulje ostati u pamćenju navijača, ali najveću pobjedu, uz srebrno mjesto na podiju, izvojevala je Hrvatska. SP je prošao, ali su ostale prekrasne multifunkcionalne dvorane, koje će omogućiti brojnim naraštajima aktualnih i budućih sportaša kvalitetan razvoj i unapređenje kvalitete treninga i rada. Hrvatska, kao poznata turistička destinacija pokazala je spremnost organiziranja (dosad najvećeg sportskog događaja u svojoj povijesti) i velikog planetarnog natjecanja, a gradovi domaćini su na najbolji mogući način reprezentirali opće poznatu gostoljubivost i vještinu domaćinstva. 
RUKOMET 21. STOLJEĆA: Iako je riječ o jednom od najtrofejnijih sportova na prostorima nekadašnje zajedničke države, sportu u kojemu je osvojeno nekoliko zlatnih olimpijskih medalja i naslova prvaka svijeta, a Hrvatska sama ima sve navedeno uz još nekoliko europskih odličja, rukomet još uvijek tavori pred medijski jačim sportovima poput nogometa, košarke ili tenisa. No, zahvaljujući u velikoj mjeri upravo Hrvatima i rukometu »21. stoljeća« koji je patentiran pod vodstvom Line Červara, rukomet bi mogao postati znatno interesantniji za gledanje. Pune dvorane, ne samo prilikom susreta domaćina, dokaz su kako bi u dogledno vrijeme i manje važni susreti mogli privući pozornost većeg dijela javnosti (publike). Najbolji primjer je i rukometna Liga prvaka koja redovito privlači tisuće i tisuće ljubitelja ovoga sporta, koji imaju prilike, primjerice, uživati u bravurama jednog od najboljih svjetskih igrača Balića, najboljeg strijelca SP-a svih vremena Lazarova, talentiranog Duvnjaka i trenerske vještine »najtrofejnijeg izbornika«.
NAKON SVEGA: Što reći na koncu jednog ovako velikog natjecanja, jer ponekad sve riječi znaju biti suvišne nakon svega. Ipak, slika svečanog dočeka (još jednog u nizu) »srebrnih kauboja« na Trgu bana Jelačića, a vjerujem kako su je mnogi vidjeli, govori sama za sebe. Ljubav prema sportu i domovini, uz lijepo i pravo sportsko navijanje, najljepša je poruka svijetu. Hrvatska je spremna organizirati i velika natjecanja u drugim sportovima, Hrvatska živi za sport. A rukomet? Rukomet je hrvatski sport. Zahvaljujući:
Aliloviću, Losretu, Baliću, Špremu, Hrvatinu, Lackoviću, Metličiću, Duvnjaku, Voriju, Zrniću, Čupiću, Horvatu, Špoljariću, Braći Valčić, Gojunu, Kopljaru i svima koji su svoj trud utkali u još jedan veliki uspjeh najtrofejnije generacije.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika