Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U boj za zlato

Pobjedom protiv Francuske (22-19) u posljednjem četvrtfinalnom susretu koji nije odlučivao o prolazu već o poretku, hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je prvo mjesto u skupini I i za protivnika u polufinalu dobila Poljsku. Izabranici Line Červara odigrali su bez kalkulacija (iako je u ovakvoj specifičnoj situaciji bilo prostora i za to) i postigli osmu uzastopnu pobjedu na ovom Svjetskom prvenstvu.
POLUFINALE: Večerašnji duel protiv svjetskih viceprvaka Poljaka donosi najvažniji ispit ove generacije hrvatskih rukometaša, generacije nastale na okosnici nekadašnjih svjetskih i olimpijskih prvaka (Portugal 2003., Atena 2004.). Iako je, prema ustaljenom običaju s naših prostora, pred početak natjecanja bilo određenih »rezervi« glede dometa reprezentativne vrste, na parketu SP-a odagnane su sve moguće sumnje. Zabilježene su sve pobjede u pet kvalifikacijskih i tri četvrtfinalna susreta i Hrvatska je po deveti puta u samoj završnici jednog velikog natjecanja. Impresivan niz koji je svrstava u jednu od najuspješnijih sportskih reprezentacija svih vremena. Polufinale protiv Poljaka, večeras u standardnom vremenu odigravanja svih susreta hrvatske reprezentacije (20:30 h, RTL televizija), predstavlja pretposljednju stubu do vrha svjetske rukometne kule i »zlatnu potvrdu« realnih očekivanja potvrde sportske kvalitete. Neugodan protivnik, koji je, istina, velikom srećom izborio plasman među četiri najbolje momčadi šampionata, u velikoj je formi i, što je također nezgodno, u usponu igračke forme. Početne blijede igre u kvalifikacijskoj skupini nadomjestili su odličnim igrama u II. četvrtfinalnoj skupini (pobijedili su u sva tri susreta: 32-28 Danska, 35-23 Srbija, 31-30 Norveška) i posve zasluženo izborili drugo mjesto i polufinalni sraz s domaćinom Hrvatskom.
HRVATSKA: Susret protiv Francuske donio je mogućnost odmaranja nekolicine standardnih prvotimaca (Balić, Metličić, Čupić, Alilović, Hrvatin), ali i izvrsnu prigodu igračima koji su manje igrali tijekom prvenstva (Kopljar, Gojun, J. Valčić) da pokažu svoj talent i mogućnosti. Njihova odlična igra u pobjedi protiv renomiranih Francuza i vrlo očekivanog suparnika u velikom finalu (Francuska je objektivni favorit protiv Danske, osobito kada bude zaigrala u punom sastavu), najbolja je potvrda sustavne skrbi na pomlađivanju reprezentacije i kvalitetnog rada u klubovima. Nakon velikih uspjeha na proteklim velikim natjecanjima Hrvatska je pokazala i dokazala kako ima još mnogo igračkog potencijala, što dokazuju i teške izborničke muke oko izbora igrača za svaki susret. Jer i oni koji nisu u prvih 16 i moraju sjediti na tribinama, kvalitetniji su od mnogih prvotimaca suparničkih momčadi. No to uopće ne čudi, Hrvatska je zemlja rukometa, a prepune tribine svih dvorana tijekom SP-a govore više od bilo kojih riječi. A kada je na parketu Hrvatska onda je to, dodatno, nešto drugo. Malo se svjetskih sportskih događaja može podičiti ovakvim navijanjem i publikom koja se razumije u sport za koji navija. Osim na natjecateljskom parketu, zahvaljujući svojoj publici, Hrvatska je pobijedila i na tribinama i pokazala se izvrsnim domaćinom, dosad najvećeg sportskog natjecanja u svojoj povijesti.
»Mala zemlja za veliki odmor«, kako glasi jedan od službenih slogana, mogao bi se preformulirati u »Mala zemlja za veliki rukomet!«
 
PROGRAM POLUFINALA: 
Split – petak u 17:30 h (RTL)  Francuska - Danska
Zagreb – petak u 20:30 h (RTL) Hrvatska - Poljska
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika