Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pobjeda prijateljstva

Subotički klub hokeja na ledu »Spartak« po četvrti puta organizirao je međunarodni turnir veteranskih momčadi s prostora nekadašnje Jugoslavije na kojemu je ove godine sudjelovalo, uz ekipu domaćina, osam timova iz četiri države (Srbija, BiH, Slovenija i Mađarska). Tri natjecateljska dana (23.-25. siječnja) donijela su uzbudljive susrete nekadašnjih velikih rivala s ligaških i reprezentativnih duela, prilikom kojih je viđen, još uvijek, kvalitetan hokej i bravuroznost starih majstora paka.
TURNIR: U natjecateljskom dijelu nastupile su sljedeće momčadi podijeljene u tri skupine:
A skupina: Spartak, Džentlmeni (Novi Sad) i Ice Havers (BiH).
B skupina: Krpani (Ljubljana – Slovenija), Drvene nogice (Beograd) i Ledolomci (Ljubljana – Slovenija)
C skupina: Jesenice (Jesenice – Slovenija), Kraljevski klub (Beograd), Chikago (Budimpešta – Mađarska).
Naslov najbolje momčadi turnira pripao je posve zasluženo slovenskoj ekipi Jesenica, koja je dominirala i prošlim vremenima, kada su njezini hokejaši bili znatno mlađi. Slovenski hokej je uvijek bio za klasu ispred ostalih, a ozbiljnost pristupa ovom sportu najbolje je ilustrirala i mnogobrojna sportska delegacija iz ove države, koja je na turniru participirala s tri ekipe – Jesenice, Ledolomci i Krpani (oba iz Ljubljane). Posljednji natjecateljski susret, koji je predstavljao i svojevrsno »malo finale« cijeloga turnira, odigrali su veliki rivali – domaći Spartak i Drvene nogice iz Beograda. U vrlo neizvjesnom, na trenutke i dramatičnom susretu, domaćini su ispustili prednost od 3-1, i u posljednjim trenutcima susreta, neoprezno primljenim golom, na koncu izgubili meč i drugo mjesto. 
SPARTAK: Domaćin međunarodnog veteranskog turnira u hokeju na ledu i ovoga je puta pokazao i dokazao veliko gostoprimstvo prema svojim sportskim gostima s prostora nekadašnjih jugoslavenskih republika i gostima iz susjedne Mađarske. Tijekom svih natjecateljskih dana upriličeno je prigodno druženje svih sudionika tijekom kojih su osvježavana brojna zajednička sjećanja, dok su na terenu rivali vodili pravu sportsku borbu za pobjedu i prestiž. Spartak je zabilježio dvije pobjede (u skupini A protiv Džentlmena 4-0 i Ice Haversa 3-0), dok je u razigravanju za konačni plasman poražen od šampiona Jesenica 10-2 i Drvenih nogica 4-3.
Rezultatske pobjede ostat će zabilježene u službenoj zabilješci turnira, medijskim napisima poput ovoga, ali će velika radost druženja i sportskog prijateljstva dugo ostati u sjećanju svih sudionika četvrtog po redu međunarodnoga veteranskog turnira u hokeju na ledu.
 
Zlatko Bošnjak, direktor HK Spartak
I ovoga puta smo se trudili ugostiti na najbolji mogući način naše drage sportske prijatelje s prostora nekadašnje zajedničke države. Uz sportski program brojnih kvalitetnih hokejaških susreta, družili smo se tijekom petka i subote na prigodno organiziranim partijima, a u subotu su svi sudionici turnira primljeni u Gradskoj kući. Nastojat ćemo ovaj turnir njegovati i dalje, i održati njegovu kvalitetu i tradiciju.
 
Robert Korica, hokejaš Siska, koji je nastupao za Ice Haverse (BiH)
Nažalost, nismo uspjeli skupiti našu momčad, pa sam »uskočio« kao pomoć svojim drugovima iz Sarajeva. Dojmovi su prekrasni, sve je za pet, i moram pohvaliti organizatore i naše domaćine za odlično gostoprimstvo. Nadam se kako ćemo dogodine uspjeti doći s našom momčadi i sudjelovati na ovom lijepom veteranskom turniru.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika