Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveći uzor ustrajnosti

Na blagdan Obraćenja svetog Pavla apostola, 25. siječnja, u Subotičkoj katedrali svete Terezije Avilske proslavljena je svetkovina svetog Pavla koji je nebeski zaštitnik ove biskupije. Ovo je ujedno bilo i biskupijsko hodočašće, na kojem su prisustvovali vjernici iz drugih gradskih i okolnih župskih zajednica. 
Kako je i biskup subotički mons. dr. Ivan Penzeš rekao, ovaj blagdan je proslavljen u još stotinjak župnih zajednica koje pripadaju Subotičkoj biskupiji. 
U prigodnoj homiliji, biskup Penzeš je spomenuo kako ove godine imamo razloga za slavlje jer se sjećamo 2000. obljetnice rođenja svetoga Pavla. Rođenja čovjeka koga je za razliku od svih ostalih ljudi Isus na osobit način pozvao k sebi. Iako je sveti Pavao, tada Savao, bio farizej, židov koji je bio protiv Krista i koji je svoj dio života posvetio proganjajući Kristovu Crkvu, Isus ga je na neobičan način pozvao. Nakon Kristova uskrsnuća i dolaska Duha Svetoga, Savao je činio sve kako bi iskorijenio iz Jeruzalema kršćansku vjeru, vjeru u Isusa Krista. Tako je bilo sve do trenutka kad je pao na zemlju i zao glas samoga Gospodina, kada je imao objavu. Tada mu se Krist osobno objavio. Taj čin je preokrenuo njegov život, njegovu sudbinu, te je on isto tako snažno stao na drugu stranu, te je na kraju dao svoj život za Krista. 
»Za nas je vrlo važna pouka, staviti uvijek u središte svoga života Isusa Krista, tako da naš identitet bude bitno obilježen susretom i zajedništvom s Kristom i njegovom riječi. Još jedna temeljna pouka što nam je Pavao dao jest univerzalizam koji označuje njegov apostolat. Osjetivši koliko je gorući problem pogana prema Bogu, koji je u Isusu Kristu raspet i uskrsnuo i nudi spasenje svim ljudima bez razlike, Pavao je posvetio samoga sebe, širenju evanđenja, doslovno radosne vijesti, točnije navještaja milosti namijenjene pomirenju čovjeka s Bogom, sa samim sobom i s drugima. Kako se ne diviti takvomu čovjeku? Kako ne zahvaliti Gospodinu što nam je dao tako velikog apostola? Jasno je da mu ne bi bilo moguće suočiti se s tako teškim, ponekad i očajnim uvjetima, da nije bilo motiva apsolutne vrijednosti pred kojom nikakvo ograničenje nije moglo biti ne premostivo. Za Pavla je motiv Isus Krist, o kojemu piše ‘ljubav nas Kristova obuzima’«, rekao je biskup subotički Ivan Penzeš. 
Biskup je također pozvao vjernike koji su prisustvovali misnom slavlju da provedu životnu poruku koju je ostavio apostol Pavao u svojim poslanicama: »Nasljedovatelji moji budite, kao što sam i ja Kristov.« 
Pod ovom euharistijom biskup je krstio četvero djece: Mateju, Božidara, Martinu i Mariju i ovim ih sakramentom učinio Božjom djecom. Na kraju slavlja župnik mons. Stjepan Beretić je zahvalio svim vjernicima i hodočasnicima, kao i braći svećenicima koji su došli z drugih župa na zajedničko slavlje, koje je okupilo veliki broj vjernika i dvadesetak svećenika Subotičke biskupije. Pod misnim slavljem pjevanje je vodio katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. 
  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika