Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Korak bliže u vršenju Božje volje

Ekumenskim bogoslužjem u crkvi Marije Majke Crkve u Aleksandrovu u subotu, 24. siječnja, završena je ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Tema završnog dana Molitvene osmine, kojom je ujedno obilježen i blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, bila je »Kristovo prvenstvo«. Službi riječi nazočni su bili biskupi svih kršćanskih crkava s našeg područja, a vjernicima je pozdravnu riječ uputio biskup msgr. dr. Ivan Penzeš, dok je slavlje predvodio  beogradski nadbiskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda msgr. Stanislav Hočevar. 
Odlomak iz poslanice Kološanima apostola Pavla na temu dana tumačio je vladika bački Irinej, koji je istaknuo kako je pomirenje među crkvama i kršćanima moguće ostvariti samo u Kristu. »Osjećaj Njegovog prisustva i potreba da samo kroz Njega rješavamo svoje probleme, važni su za uspostavljanje jedinstva, a izmirenje je dar Njegove ljubavi koje se ostvaruje Križem i žrtvom. Ovo naše molitveno sabranje, skromno je sudjelovanje u služenju blagodetnoj viziji i poruci apostola Pavla«, zaključio je vladika Irinej. 
Evanđelje je tumačio superintendent Evangeličke crkve mr. Arpad Dolinsky, a u bogoslužju su sudjelovali i jegarski episkop Porfirije s još dvojicom svećenika Srpske Pravoslavne Crkve, te više svećenika i đakona Subotičke biskupije i Beogradske nadbiskupije. 
Na kraju svečanosti, u svečanom blagoslovu i zahvali msgr. Stanislav Hočevar je rekao: »Svi narodi neka slave Boga. Samo tako će u svemu biti jedinstvo, ljubav i razumijevanje. Mi koji smo okupljeni na završetku službe riječi zahvaljujemo Bogu, jer smo smjeli zajedno, na različitim jezicima s predstavnicima različitih crkava i nacionalnosti slaviti Boga. Njemu neka je velika zahvala.« 
Završetku Molitvene osmine nazočna je bila konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg i mađarski generalni konzul Ferenc Nagy, te dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki. 
Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se svake godine od 18. do 25. siječnja, kada se na molitvama i službama riječi susreću sve sestrinske kršćanske crkve. Moto ovogodišnjeg susreta je »Da budu kao jedno u Tvojoj ruci!«. 
Ove godine Molitvena osmina započela je u pravoslavnoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a idućih dana, sve do 24. siječnja, vjernici su se okupljali i u franjevačkoj crkvi, evangeličkoj crkvi, crkvi svetog Roka, reformatskoj crkvi, te u crkvi svetog Jurja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika